ELS EFECTES DE LA CRISI A L'ENSENYAMENT
Eva Amorín: "Els diners em serveixen per pagar el lloguer i ser independent"
Aquesta jove estudiant d'Educació Infantil és també dependenta en una botiga de roba Furest

zentauroepp38295768 barcelona 04 05 2017 reportaje sobre estudiantes que trab170514123800 /
Eva Amorín té un contracte a temps parcial com a dependenta en una botiga de roba a centre comercial La Maquinista de Barcelona. Dedica totes les tardes de la seva setmana a combinar americanes amb camises, a posar agulles als baixos dels pantalons i a plegar i tornar a plegar munts de jerseis i samarretes. «Em dona per viure amb les coses bàsiques», assegura. Paga el lloguer del pis que comparteix amb el seu nòvio i es permet algun petit capritx de tant en tant. «No gaires, però almenys puc tenir certa independència», comenta.
L’altra cara d’Eva Amorín és la d’una jove estudiant de primer curs d’Educació Infantil a la Universitat de Barcelona (UB). Allà, al campus de Mundet, aquesta alumna de 21 anys estudia de valent per poder treure-s’ho tot aquest any. «Les llengües, el català i el castellà, són el que més m’està costant», confessa. Però es veu amb possibilitats. La carrera l’hi paguen els seus pares –«és que jo, amb els meus ingressos, no puc pagar-me-la», es justifica–, perquè no té beca d’estudis. «La veritat és que no me’n vaig assabentar i quan em van informar ja era massa tard, però estaré al cas de cara al curs que ve, a veure si ho aconsegueixo», diu.
Les dues cares de l’Eva, la de l’estudiant de matins i la de dependenta de tardes, la converteixen en un bon exemple dels milers d’universitaris que a Catalunya treballen en feines que no estan directament relacionades amb allò que estudien. Són, segons la investigació portada a terme pel Grup de Recerca en Educació i Treball (GRET) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), al voltant del 22% dels joves que a hores d’ara estudien als campus universitaris catalans.
Notícies relacionadesL’estudi constata que els estudiants que treballen a temps parcial en llocs de treball que no estan directament relacionats amb l’àmbit que estudien són els que, segons les estadístiques, ho tenen més difícil per trobar una feina una vegada acabada la carrera. Sobretot si són fills de famílies amb estudis primaris.
Per pal·liar aquests desavantatges, els autors de l’estudi recomanen a les universitats i a l’Administració que adoptin mesures de suport específiques per a aquests estudiants. Entre altres, suggereixen per exemple que ampliïn l’oferta d’estudis semipresencials, que creïn serveis d’ajuda en plataformes virtuals, que millorin l’accessibilitat i la flexibilitat del professorat i que introdueixin mecanismes per minimitzar la penalització acadèmica que els suposa el fet de treballar.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida
- Tribunals Catalunya comptarà amb 60 jutges més en els pròxims tres anys
- FUTBOL Fumata blanca rumb al Reial Madrid: Xabi Alonso anuncia als seus jugadors que se’n va del Leverkusen
- A Sagrada Família Barcelona compra un altre bloc de pisos a l'Eixample per tanteig i retracte
- Detingut a Alemanya un violador que es va escapar fa dos anys d’una presó catalana
- Mamarazzis Pep Guardiola i Cristina Serra, a prop de firmar el divorci