polèmica

Sis treballadores d'una gasolinera de Còrdova denuncien el seu acomiadament per negar-se a dur minifaldilla

La direcció nega que aquesta vestimenta denigri la dona i insinua que van ser les treballadores les que no van complir les normes de seguretat

L'empresa concessionària de l'estació ha recordat que l'uniforme reglamentari porta pantalons i botes

Empleada de la gasolinera: Estic a gust amb l’uniforme. / EFE / EUROPA PRESS VÍDEO

Empleada de la gasolinera: Estic a gust amb l’uniforme.
Sis empleades acomiadades per negar-se a portar l’uniforme en una gasolinera a La Carlota (Còrdova).

/

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Minifaldilla vambes esportives en lloc del pantalons i les botes aïllants reglamentàries. Aquest és el nou uniforme de les treballadores de la gasolinera Aservi a La Carlota (Còrdova), on un dels propietaris ha acomiadat sis treballadores per negar-se a lluir aquesta vestimenta durant la jornada laboral, segons han denunciat públicament les afectades. Les dones ja han posat el cas en mans del sindicat CCOO i de l'Institut Andalús de la Dona (IAM), mentre que l'empresa al·lega que els acomiadaments van ser per altres motius i que va coincidir casualment amb el canvi de vestuari. No obstant, rebutja que la faldilla denigri la dona i fins i tot insinua que van ser elles les que van rebutjar dur l'equipació reglamentària.

L'escàndol va saltar a les xarxes socials quan un usuari va denunciar haver sigut testimoni dels acomiadaments de les noies. Elles asseguren que se'ls va exigir l'ús de la minifaldilla, i que hi van accedir però afegint a sota uns 'leggins'-per fer front a la calor de la zona-. Aquest usuari, que és sindicalista, va oferir el seu assessorament a les afectades, ja que els acomiadaments no comptaven amb la notificació en els terminis establerts. A unes empleades se'ls va notificar el cessament amb una carta d'acomiadament fulminant i a altres, de manera verbal.

Ràpidament les xarxes socials es van incendiar i les noies afectades van decidir posar el cas en mans de CCOO i del Centre Municipal d'Informació de la Dona de La Carlota, que va traslladar la informació a l'Institut de la Dona (IAM), els responsables del qual tenen previst reunir-se per estudiar les accions que emprendran. Segons la directora provincial d'aquest òrgan, Mar Ávalos, les noies, molt joves, estaven “molt afectades” per l'assetjament del cap, que els va assegurar que si no es posaven la faldilla no renovarien.

"NO ES VEU RES"

Davant l'enrenou aixecat, els responsables de la gasolinera van tractar d'explicar que els acomiadaments havien sigut per altres motius, i van publicar la foto del nou uniforme plantejant que aquella vestimenta, en ple segle XXI, no denigra la dona. Poc després, la direcció va explicar que els treballadors compten amb el vestuari reglamentari, que s'ajusta a la normativa de seguretat des del primer dia, i és decisió dels treballadors lluir-la o no. I aquest mateix divendres publicava una foto de treballadores del local, però ja amb pantalons. De fet, en declaracions a EFE, alguna de les treballadores de la gasolinera ha defensat l'ús de la faldilla per “la calor”, assegurant que no és una roba sexista perquè porten malles a sota i "no se'ns veu res" quan s'ajupen.

Notícies relacionades

No obstant, l'empresa assortidora de la gasolinera, AVIA, ha emès un comunicat aclarint que “l'únic uniforme admès tant a la zona de pista com de botiga” és un pol vermell, uns pantalons grisos i unes botes de seguretat. Qualsevol altra equipació, afegeix, està “taxativament prohibida”, i per això ha iniciat una investigació per conèixer amb exactitud el que ha passat i prendre les mesures que corresponguin.

L'empresa ha explicat que cedeix el nom a l'estació, però la responsabilitat de la contractació de personal queda en mans dels propietaris. “Sentim profundament aquest incident, que està afectant injustament la resta d'estacions abanderades per la marca AVIA, als seus propietaris i a tots els treballadors”, conclou el comunicat, lamentant el boicot a aquestes estacions de servei al qual alguns han cridat.