REVISIÓ ANUAL AL SISTEMA EDUCATIU

Ensenyament cedeix i avaluarà les Ciències al final de primària

Els alumnes tindran una prova científica el curs vinent, com diu la LOMCE

Més de 79.000 estudiants realitzen aquesta setmana les competències bàsiques

jgblanco38291199 barcelona  04 05 2017 pruebas de competencias b sicas de sex170504111122

jgblanco38291199 barcelona 04 05 2017 pruebas de competencias b sicas de sex170504111122

3
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Perquè ho exigeix la LOMCE o perquè finalment el Consell d’Avaluació del Sistema Educatiu de Catalunya ha verificat que són proves adequades per a un estudiant de 12 anys. El cas és que a partir del pròxim curs 2017-2018, els alumnes que facin l’avaluació de final de primària –les també conegudes com a proves de competències bàsiques– hauran de sotmetre’s a un examen en què es valoraran les seves habilitats cientificotecnològiques.

De moment, un miler d’estudiants de sisè de primària faran aquest any un test específic de Ciències, però serà només en fase de proves, especifica el Consell d’Avaluació. La decisió s’adopta després que l’any passat la Generalitat va rebre un requeriment del Ministeri d’Educació per no haver sotmès els estudiants catalans a les proves de Ciències Naturals i de Ciències Socials que estableix la LOMCE.

Per a l’any que ve, la previsió d’Ensenyament és que la prova cientificotecnològica la facin tots els estudiants. Això, malgrat que en alguna ocasió Joan Mateo, president del consell que organitza aquesta avaluació a Catalunya, ha expressat els seus dubtes sobre com s’han d’avaluar les Ciències de primària, una etapa en què l’aprenentatge es concentra en l’adquisició de les competències més instrumentals.

Primer, les Matemàtiques i, després, la Llengua Catalana. L’ordre dels exercicis (fins a aquest any sempre s’havien fet a la inversa) va ser una de les poques sorpreses que ahir va deparar la primera jornada de les proves de sisè de primària. Un total de 79.183 alumnes catalans estaven citats a aquesta avaluació de final d’etapa, que s’acabarà avui, divendres, i que aquest any arriba a la novena edició.

«Potser el canvi obeeix al fet que, a primera hora, els alumnes estan a priori més frescos, menys cansats de fer exàmens», va reflexionar Carme Giménez, directora de l’escola pública La Caixa, de Barcelona, on cap dels alumnes convocats va faltar a la cita. En qualsevol cas, va constatar Giménez, la d’ahir va ser una prova que va transcórrer «tal com es preveia, en què els estudiants van haver de deduir i inferir informacions a partir de situacions habituals de la vida quotidiana».

Els alumnes han hagut de mostrar  en Català la seva comprensió lectora amb un text per a joves de Jaume Cabré 

En Llengua Catalana, una vegada van haver finalitzat el dictat, els alumnes van haver de demostrar la seva comprensió lectora a partir d’un text adaptat de L’home de Sau, una novel·la juvenil de Jaume Cabré, i d’un article sobre la figura de Leonardo da Vinci. En la prova de redacció se’ls va plantejar desenvolupar, en format de notícia, quin ha sigut, segons la seva opinió, un dels invents que més han millorat la vida de les persones en la societat actual.

Notícies relacionades

En Matemàtiques, l’examen va girar al voltant d’un tiquet de compra de material escolar en una papereria, l’organització d’una carrera d’atletisme, les activitats de l’esbarjo escolar i la distància recorreguda en una excursió.

Després de les mates i el català del primer dia, per avui estan previstes el Castellà i la Llengua Estrangera (76.325 alumnes faran Anglès i 451 Francès). Els resultats dels exàmens, que aquest any compten amb 3.477 aplicadors que controlen que es facin correctament i amb 1.106 correctors, es coneixeran durant la primera quinzena de juny, abans del final de curs. 

L'oposició: un boicot amb poca difusió

247 ESTUDIANTS EL 2016 El curs passat, Ensenyament va informar que havien sigut 247 els estudiants de sisè de primària que no van fer la prova, a la qual estaven convocats 77.000 escolars. La conselleria estima que entre els absents estarien inclosos els alumnes fills de les famílies que van cridar a boicotejar les proves d'aquell any.