Barcelona tindrà un centre especialitzat en la pastilla preventiva del VIH

El projecte, impulsat per BCN Checkpoint, preveu administrar la pastilla a la població de risc

zentauroepp29914428 barcelona 2015  06 04  cuaderno  noves fornades d investigad170417182737

zentauroepp29914428 barcelona 2015 06 04 cuaderno noves fornades d investigad170417182737

2
Es llegeix en minuts

Barcelona tindrà el primer centre europeu especialitzat en l’ús del tractament del VIH conegut com a Truvada en persones sanes com a mesura preventiva, cosa que es coneix com a profilaxi prèvia a l’exposició (Prep), impulsat pel centre comunitari BCN Checkpoint, que diagnostica el 40% dels casos detectats a Catalunya.

En declaracions a Europa Press, el director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol, va explicar que el projecte, batejat com a Barcelona PrepPoint, es troba al costat del centre comunitari i està previst que pugui obrir les seves portes el mes de setembre vinent, després de les obres que arrencaran aquest abril.

«Serà el primer centre europeu amb aquestes característiques», va assenyalar Pujol a l’explicar que aquest equipament farà un control i seguiment a les persones que ja usen la Prep, aprovada per l’Agència Europea del Medicament, però l’ús de la qual encara no ha sigut regularitzat a Espanya.

ESTUDIS I ASSAJOS

El centre també acollirà estudis sobre aquesta pastilla, com l'assaig clínic internacional 'Discover', que a Espanya impulsaran el BCN Checkpoint, l'Hospital de Bellvitge i el Centre Sanitari Sandoval de Madrid, a més d'altres investigacions en fase de ser aprovades per la Conselleria de Salut de la Generalitat.

Serà un centre que "es dedicarà a la distribució i el control de la Prep" una vegada estigui aprovada pel Ministeri de Sanitat, ha exposat Pujol, a l'afegir que es tracta d'una iniciativa privada, però espera que el departament i l'Ajuntament de Barcelona s'hi impliquin per acabar amb l'epidèmia del VIH a Barcelona.

"Estem endarrerint tant la posada en marxa de la Prep que resulta que tothom hi està d'acord excepte la classe política", ha criticat, mentre que cada dia hi ha infeccions en persones més joves que es podrien protegir, en concret, BCN Chekpoint diagnostica entre tres i quatre nous casos nous cada setmana.

ESTRATÈGIA DE PREVENCIÓ

La Prep, que té una efectivitat de gairebé el 100%, és una estratègia de prevenció del VIH que consisteix en l'administració d'antiretrovirals a persones de risc per reduir la possibilitat d'infecció; està dirigida a homes gais, bisexuals, homes que tenen sexe amb homes (HSH) i dones transsexuals.

Notícies relacionades

El tractament té una durada de 28 dies i sha d'indicar preferentment en les primeres sis hores d'exposició, i com a màxim dins de les 72 posteriors.

La pastilla, comercialitzada per Gilead, combina dos fàrmacs -Emtriva i Viread-, que són molt segurs i amb un baix perfil de toxicitat, i la majoria de persones no experimenten efectes secundaris o si els presenten són lleus.

Temes:

Medicaments Sida