DIA MUNDIAL DEL PARKINSON

El Parkinson ja és la segona malaltia neurodegenerativa més freqüent

Cada any se'n diagnostiquen uns 10.000 casos nous, tot i que el 15% de pacients triguen més de cinc anys a rebre diagnòstic

zentauroepp37982526 50605042  nieuwegein  netherlands   08 04 2017   dutch princ170410111621

zentauroepp37982526 50605042 nieuwegein netherlands 08 04 2017 dutch princ170410111621 / ROBIN UTRECHT

2
Es llegeix en minuts

El Parkinson és la segona patologia neurodegenerativa més freqüent després de l'Alzheimer i un dels trastorns del moviment més comuns, tant és així que, a Espanya, entre 120.000 i 150.000 persones pateixen aquesta malaltia, de la qual es diagnostiquen uns 10.000 nous casos cada any i, no obstant, els pacients triguen una mitjana d'entre un i tres anys a obtenir un diagnòstic i un 15% espera més de cinc anys a rebre'l de manera definitiva, segons ha recalcat la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) amb motiu del Dia Mundial del Parkinson, que se celebrarà aquest dimarts, 11 d'abril.

Això és així perquè "en el 30% o 40% dels casos els pacients no presenten tremolors i no es disposa de marcadors biològics. Com que, a més, les tècniques de neuroimatge funcional no sempre ajuden a diferenciar aquesta malaltia d'altres que cursen amb trastorns del moviment, malgrat que s'ha millorat molt en els últims anys, la detecció del Parkinson segueix sent tardana", ha explicat el coordinador del Grup d'Estudi de Trastorns del Moviment de la Societat Espanyola de Neurologia, Javier Pagonabarraga Mora.

La manifestació clínica més comuna de la malaltia de Parkinson és la dificultat per a l'inici i realització de moviments voluntaris. No obstant, "un pacient amb Parkinson pot desenvolupar, entre 5 i 10 anys abans del començament dels símptomes motors, molts trastorns no relacionats amb la motricitat", ha subratllat Pagonabarraga.

Malgrat que la prevalença d'aquesta malaltia està relacionada amb l'edat, ja que el 70% de les persones diagnosticades de Parkinson a Espanya tenen més de 65 anys, segons la SEN, cada any es detecten 1.500 nous casos entre pacients menors de 45 anys i en alguns d'aquests la malaltia pot iniciar-se en la infància o en l'adolescència.

Per això, la detecció precoç té un paper molt important ja que "existeix un període en què la resposta al tractament farmacològic és excel·lent, ja que hi ha un nombre considerable de pacients que aconsegueixen millorar els símptomes de la malaltia, tant per al control dels símptomes motors com per als no motors, que a vegades són fins i tot més incapacitants", destaca el doctor.

DOLOR, FATIGA O PSICOSI

Des de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) han assenyalat que, entre els símptomes no motors, el dolor (present en el 60% dels pacients), la fatiga (50%), la psicosi (50%), la somnolència diürna excessiva (entre un 12% i un 84% dels pacients) o l'insomni (55%), són els més freqüents. Però també altres com el trastorn de la conducta del son REM (entre un 46% i un 58% dels casos), conductes impulsives i compulsives (13-25%) o deteriorament cognitiu lleu (30%).

Notícies relacionades

Aquesta varietat de símptomes fa que el tractament hagi de ser personalitzat, atenent a les situacions de cada pacient; i multidisciplinari, depenent de la progressió de la malaltia i recolzat per teràpies no farmacològiques.

En aquest sentit són nombrosos els estudis que avalen el benefici de l'exercici físic en els pacients amb malaltia de Parkinson durant tots els estadis de la malaltia i també que la teràpia ocupacional és útil en la millora de les activitats de vida diària, perquè redueix els costos de tractaments relacionats amb la salut i la institucionalització.

Temes:

Parkinson