OPERACIÓ POLICIAL

Detingut el lladre del maletí radioactiu robat a Santa Coloma

La peça va ser recuperada sense que hagués sigut manipulada

Els investigadors creuen que desconeixia el perill del contingut

maletn

maletn

1
Es llegeix en minuts

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dijous el lladre que va robar un maletí amb fonts radioactives el 7 de febrer a Santa Coloma de Gramenet. La detenció s'ha produït al voltant de les 13.00 hores a Badalona.

Els investigadors creuen que el lladre desconeixia el contingut de la maleta quan la va robar d'una furgoneta aparcada a la carretera de la Font de l'Alzina de Santa Coloma.

Després del robatori, al cap de tres dies, el telèfon d'emergències 112 va rebre l'avís de la troballa de l'equip a Montcada i Reixac. Quan el van localitzar, els Mossos i els serveis de coordinació d'activitats radioactives de la Generalitat van confirmar que no havia sigut manipulat i cap persona havia resultat ferida.

FONT RADIOACTIVA

Notícies relacionades

L'equip contenia dues fonts radioactives de baixa activitat: una de cesi-137 i una altra d'americi- 241/beril·li, i segons el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) estava catalogat en un nivell 1 en l'escala internacional de successos nuclears i radiològics, que va de zero a set. Les fonts estaven protegides i encapsulades, però podien presentar riscos en cas d'obertura o destrucció. Per aquest motiu, Protecció Civil va fer una crida a la població per localitzar el maletí.

La propietària de l'equip és l'empresa Getinsa-Payma, que l'havia prestat a la delegació autoritzada de Barberà del Vallès. Es tractava d'una maleta de color groc, de 80x50x50 centímetres aproximadament, amb una nansa metàl·lica a la part superior i una pantalla de vidre amb un teclat numèric i un tub metàl·lic on s'allotjava una d'aquestes fonts radioactives. I estava senyalitzat com a material radioactiu.