ES DEBAT AQUEST DIMECRES

Setge a l'oli de palma

El Congrés demana al Govern que eviti el consum entre nens i canvis a l¿etiquetatge

Els nutricionistes diuen que el consum ocasional en una dieta equilibrada no és dolent

 

  / EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts

El Congrés dels Diputats s’ha sumat a l’ofensiva contra l’oli de palma amb l’aprovació d’una proposició no de llei (PNL) que demana més visibilitat en les etiquetes de productes que en continguin i que insta el Govern a restringir la publicitat i l’accés a aquests per part de la població infantil. Una iniciativa que arriba després que el Parlament Europeu demani restringir les importacions d’aquest greix vegetal pel seu impacte en la desforestació i després que diverses cadenes de grans supermercats reclamin als seus subministradors que en prescindeixin.

La proposició, presentada pel diputat d’ERC Joan Olòriz, ha sigut aprovada a la Comissió de Sanitat amb el suport de tots els grups, a excepció del PP, que s’ha mostrat molt bel·ligerant en contra de la iniciativa. «S’està creant una alarma social injustificada, com ja va passar amb l’oli d’oliva, fins que després es va demostrar no solament que no era perjudicial sinó que era beneficiós per a la salut», ha afirmat amb rotunditat la diputada conservadora María Torres, que ha instat la resta de grups a esperar els resultats dels estudis posats en marxa per la Comissió Europea «abans de boicotejar els productors».

Després d’escoltar Torres, no seria cap sorpresa que el Govern desoís les peticions del Congrés. Al tractar-se d’una proposta merament declarativa no té valor legal i es limita a instar l’Executiu a aplicar-la. L’exigència que la presència de l’oli de palma en la composició del producte estigui «retolada de manera clarament visible a primera vista en el seu envàs o etiqueta», a més, haurà de traslladar-la l’Executiu a la Comissió Europea, que dicta les normes d’etiquetatge.

COL·LEGIS I CENTRES SANITARIS

La proposició aprovada exigeix també al Govern portar a terme les reformes legals necessàries per «evitar que es fomenti» el consum de productes amb aquest oli a través de publicitat o ganxos comercials «com joguines, accessoris, adhesius o incentius». L’Executiu hauria d’actuar, a més, per aconseguir «la progressiva eliminació de productes» que continguin oli de palma a les màquines expenedores i els bars dels centres educatius, esportius i de salut.

Olòriz, que ha destacat que «no són pocs els productors» que esquiven l’obligació de l’etiquetatge amb eufemismes com «oleïna o llard de palma», ha recordat que, en qualsevol cas, «sempre figura en una lletra molt petita».

La indústria alimentària, de moment, eludeix pronunciar-se sobre el tema, mentre que el sector dels hipermercats al·ludeix al debat general per buscar una composició més saludable dels aliments, amb menys sal, sucre i greixos saturats. «Estem treballant coordinadament amb la indústria per millorar la composició dels aliments sota les directrius de la Unió Europea i ben aviat hi haurà canvis que afectaran la composició dels aliments», explica Ignacio García Magarzo, director general de l’Associació Espanyola de Distribuïdors d’Autoservei i Supermercats (ASEDAS).

UN ALTRE GUST

Tots reconeixen que resultaria difícil canviar la composició d’aliments als quals l’oli de palma aporta una consistència i durabilitat que d’una altra manera no tindrien, sense elevar-ne el preu final o canviar la textura a què els consumidors s’han acostumat.

Notícies relacionades

Des del punt de vista nutricional, Elena Roura, tècnica de la Fundació Alícia, sosté que l’oli de palma «forma part dels aliments que s’han de consumir de manera esporàdica i, si és així, el seu consum no comporta cap perill». «El risc apareix quan hi ha un excés d’aliments grassos i processats en la dieta, i aquesta no es basa en aliments frescos com fruita i verdura. Un bon esmorzar ha de contenir pa i fruita, no galetes i cereals industrials cada dia», afirma.

Gemma Marfany, professora de Genètica de la Universitat de Barcelona, destaca que l’àcid palmític, component principal de l’oli de palma refinat, «forma part dels greixos del nostre cos i ens dona energia». «En si mateix no és tòxic. El que és perjudicial és la seva ingesta desproporcionada en relació amb els aliments frescos que són més saludables, cosa que afavoriria les malalties cardiovasculars i el creixement de certs tumors», assenyala.

Un producte en alça

Segons l’OCDE, està previst que suposi una tercera part de la producció mundial d’olis vegetals el 2021. El 9% de la producció mundial l’absorbirà llavors la indústria  del biofuel.    Es troba en cremes i cobertures, productes per untar com cremes de xocolata i avellana (tant Nocilla com Nutella), pastisseria i brioixeria industrial, productes per a neteja, aliments precuinats, snacks, margarines, salses industrials, productes de neteja, cosmètics i espelmes.   Per descobrir si figura en la composició d’un aliment en concret, només cal llegir l’etiqueta del producte o utilitzar alguna app, com POI Scanner App o Palm Oil Detector. Totes dues utilitzen l’escaneig del codi de barres de productes per comprovar la seva composició  en una base de dades.