PROPOSICIÓ DE LLEI

El Congrés opta per la mort digna davant l'eutanàsia

La Cambra baixa aprova tramitar una llei que garanteixi les cures pal·liatives seguint el camí de diverses autonomies, entre elles Catalunya

La proposta ha sigut presentada per Ciutadans, recolzada pel PP, el PSOE i Podem i rebutjada pel grup basc per invasió de competències

icoy2857180 muerte digna170328175747

icoy2857180 muerte digna170328175747 / MARC VILA

1
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

Una setmana després de rebutjar la proposta d'Units Podem de legalitzar l'eutanàsia, el ple del Congrés ha aprovat aquest dimarts tramitar una proposició de llei (PL) de Ciutadans sobre la mort digna. La proposta ha tirat endavant amb el suport del PP, el PSOE i fins i tot de la formació de Pablo Iglesias. Es tracta d'una reforma legislativa que pretén garantir les “cures pal·liatives” que evitin el dolor als malalts terminals a totes la comunitats autònomes, ja que en una bona part ja està regulat.

El suport del PP estava cantat. Formava part de l'acord d'investidura amb Ciutadans. Tampoc és gens estrany que el PSOE hi hagi votat a favor, ja que ja portava dues propostes similars en anteriors legislatures i n'ha registrat una altra que es debatrà les pròximes setmanes.  

"FRANKENSTEIN LEGISLATIU"

Més sorprenent és el suport de Podem, després que la seva diputada Marta Sibina hagi qualificat la proposta de “Frankenstein legislatiu improvisat després de la presentació” de la seva llei de l'eutanàsia, perquè considera que està fet de “la còpia d'articles” de la lleis de les Canàries, Aragó, Andalusia i Aragó.

Notícies relacionades

Però al final de la seva intervenció ha anunciat el vot favorable del seu grup per aprofitar el llarg tràmit legislatiu que ha de salvar la proposta per esmenar-la introduint el suïcidi assistit i suprimint els articles que envaeixen competències autonòmics.

PDCat i ERC s'han abstingut, mentre que el PNB hi ha votat en contra perquè considera que, a més d'innecessària, la reforma envaeix competències autonòmiques.