El Papa admet que al Vaticà hi ha corrupció

Francesc reclama seleccionar bé els religiosos per combatre la pederàstia en el si de l'Església

El Papa admet que al Vaticà hi ha corrupció

ETTORE FERRARI (EFE)

2
Es llegeix en minuts
IRENE SAVIO / BARCELONA

El papa Francesc ha admès que al Vaticà "hi ha corrupció", però que ell viu "en pau", al contestar algunes preguntes dels superiors dels ordes i les congregacions de religiosos en una entrevista que publicarà la revista 'Civiltà Cattolica' al seu pròxim número.

En aquesta conversa amb els religiosos, de la qual el diari 'Corriere della Sera' publica aquest dijous una petita part, el papa Francesc també parla de l'ús del cilici, instrument que causa dolor o incomoditat, sense rebutjar-ne l'ús.

"Quan vaig entrar al noviciat dels jesuïtes, em van donar el cilici. El cilici està bé, però atenció: no m'ha d'ajudar a demostrar que soc bo i fort. La verdadera ascesi m'ha de fer més lliure", va dir.

En aquesta cita amb els religiosos del 25 de novembre, Francesc va explicar que a les congregacions generals prèvies al conclave "es parlava de reformes". "Tothom en volia. Hi ha corrupció al Vaticà. Però jo visc en pau", va admetre.

Segons el Papa, per viure en pau es necessita una mica de "passotisme", però "mai rentar-se'n les mans dels problemes", encara que "sí, a l'Església hi ha molts Ponç Pilat que se'n renten les mans per estar tranquils, i un superior que se'n renta les mans no és pare i no ajuda".

A Jorge Bergoglio no li importen les crítiques, ja que explica "que va bé que et critiquin" i que "la vida està plena d'incomprensions i de tensions, i quan són crítiques que serveixen per créixer, les accepto, responc".

Va admetre que les preguntes més difícils no les fan els religiosos sinó els joves, que aconsegueixen posar-lo en dificultats en algunes ocasions.

El Papa va assenyalar que a les estructures de l'Església s'hi pot trobar "una atmosfera mundana i principesca", i va afegir que els religiosos "han de contribuir a destruir aquest ambient nefast".

"I no hi ha necessitat de convertir-se en cardenals per creure's prínceps. Només cal ser clericals. Això és el pitjor en l'organització de l'Església", va assegurar.

MESURES CONTRA LA PEDERÀSTIA

Respecte als abusos sexuals per part de religiosos, Francesc va dir que "segons sembla, dos de cada quatre abusadors han patit abusos i això és devastador".

"En cas que hi estiguin implicats sacerdots o religiosos, és clar que hi està present el diable, que destrossa l'obra de Jesús a través de qui l'hauria d'anunciar", va afegir.

Notícies relacionades

Sobre la pederàstia, Francesc va dir que s'ha de tenir clar que "és una malaltia", i va demanar "atenció al rebre candidats a la formació religiosa sense verificar la seva adequada maduresa afectiva".

"Per exemple, no s'han de rebre mai en la vida religiosa o en una diòcesi candidats que han sigut rebutjats en una altra sense demanar informació detallada sobre per què van ser allunyats", va afegir.