Cartells contra el Papa al cor de Roma

Els missatges contra Francesc enfronten diferents bàndols de l'Església catòlica

 

  / EFE / LUCIANO DEL CASTILLO

2
Es llegeix en minuts
IRENE SAVIO / ROMA

“¡Escàndol! ¡Obscenitat! ¡Heretges!”. El cap de setmana era rutinari fins que el primer romà se'n va adonar. I, immediatament, s'ha encès la polèmica a la ciutat dels papes. La raó han sigut unes pancartes, col·locades en la foscor de la nit al cor de Roma -fins i tot a prop del Vaticà-, amb un abrasiu missatge contra Jorge Mario Bergoglio, el papa Francesc. 

En dialecte, amb un to comarcal i poc habitual per referir-se al màxim cap de l'Església catòlica, han escrit: “Oh France’, has intervingut congregacions, retirat sacerdots, decapitat l'orde de Malta

Un missatge relatiu a algunes de les decisions més recents de Francesc. En particular la de sobirana orde militar de Malta, nascuda en l'època de la primera croada (1099) i implicada recentment en un embolicada lluita de poder i conseqüent dur pols amb Francesc. Fet que també va esquitxar el poderós cardenal Raymond Burke, membre del grup i pertanyent a l'ala conservadora.

La reacció a les pancartes -no firmades, sense sigles i que van aparèixer acompanyades per una imatge de Francesc amb la cara seriosa i circumspecta- va caure com un coet. “Quin vulgar atac feixista de la dreta catòlica. Reaccionarem. Defensarem el Papa”, va arribar a dir a través d'una nota pública l'organització de catòlics de base Noi Siamo Chiesa (Nosaltres Som Església). 

RESPOSTA A LES XARXES

Tot això, mentre precisament a les xarxes socials van començar a circular a cops de clic tota mena de teories sobre la inèdita protesta, amb el club dels afins a Francesc en primera línia entre els més indignats. ¿Qui hi ha darrere de les pancartes? ¿Es deu estar muntant una altra revolta contra el Papa? ¿Han sigut els conservadors? 

“Pancartes anònimes al carrer, trols a internet. Els mateixos pocavergonyes”, ha escrit a Facebook el vaticanista del diari 'La Stampa', Giacomo Galeazzi. Aquests cartells són “vulgars” i “inútils”, ha tuitejat un dels jesuïtes més pròxims al Papa, Antonio Spadaro. “L'amenacen. Intenten allunyar-lo del cor de la gent. ¡Però el seu efecte és l'oposat!”, ha continuat el també director de 'La Civiltà Cattolica'. 

Notícies relacionades

L'enrenou ha arribat a tal punt que, fins i tot abans que les televisions ho reportessin, ja hi havia intervingut la policia municipal, que ha tapat les pancartes -amb un escrit de publicitat il·legal- i s'ha obert una investigació. Ara hauran de resoldre el misteri les càmeres de seguretat situades a les zones on s'han col·locat. 

Fa unes setmanes, uns desconeguts van pintar uns murals sobre Francesc als voltants del Vaticà. També van ser retirats, tot i que dibuixaven el papa argentí com un solitari defensor dels pobres i marginats. Qui sap si pot haver començat una guerra de pancartes.