consum excessiu de fàrmacs

Un estudi alerta de l'abús d'antibiòtics en nens espanyols

En els seus dos primers anys de vida reben fins a un 50% més que alemanys i nord-americans

fcosculluela426850 sociedad  salud capsulas de amoxicilina y clamoxil 500mg que161227115857

fcosculluela426850 sociedad salud capsulas de amoxicilina y clamoxil 500mg que161227115857 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts

Un equip d'investigadors valencians han desenvolupat un estudi multinacional sobre la prescripció d'antibiòtics en nens, que conclou que a Espanya es fa de forma excessiva, ja que en els seus dos primers anys de vida reben fins a un 50% més que els alemanys i nord-americans.

L'estudi, que s'ha fet públic aquest dimarts, ha sigut realitzat per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), dependent de la Conselleria de Sanitat, amb un consorci de científics alemanys, italians, noruecs, coreans i nord-americans.

Els científics han seguit més de 74 milions de nens d'edats compreses entre els 0 i els 18 anys, entre el 2008 i el 2012, en el primer i més llarg estudi comparatiu sobre l'ús d'antibiòtics entre països, segons ha informat el Govern valencià.

PRESCRIPCIONS INNECESSÀRIES

El director científic de FISABIO, Javier Díez-Domingo, ha advertit que els resultats suggereixen que a Espanya es prescriu un nombre elevat d'antibiòtics en els nens,”i que almenys més del 50% d'aquestes prescripcions són innecessàries. Ja han aparegut bacteris resistents a tots els antibiòtics coneguts, cosa que està posant la població en una situació compromesa".

Díez-Domingo considera que encara s'està a temps de revertir aquesta evolució mitjançant un ús racional dels antibiòtics. L'especialista considera que encara existeix "una falsa creença de la bondat dels antibiòtics, i el que s'està veient és que el seu ús inadequat comporta més problemes que beneficis".

Al seu parer, és necessària una "conscienciació social" sobre l'ús d'antibiòtics i els pediatres d'atenció primària han de ser els primers a actuar, mitjançant la disminució de la prescripció i l'educació sanitària.

L'única mostra poblacional espanyola de l'estudi multinacional ha sigut representada íntegrament per la població resident de la Comunitat Valenciana, gràcies a la informació extreta de les bases de dades de la Conselleria de Sanitat.

Aquest estudi ha demostrat l'existència de grans diferències entre països en l'ús d'antibiòtics, arribant a produir-se fins a 7,5 vegades més prescripcions per nen i any en Corea del Sud (el país que més freqüentment recepta antibiòtics) que a Noruega (el país amb menor consum).

AL CAPDAVANT D'EUROPA

Les diferències s'observen fins i tot entre els països europeus: després de Corea del Sud, les prescripcions més grans es realitzen a Itàlia i Espanya; lluny queden Noruega i Alemanya, que presenten els menors ràtios de prescripció en tots els grups d'edat.

Durant els dos primers anys de vida, els nens espanyols reben de mitjana 1,5 antibiòtics per any, similar a Itàlia, cosa que suposa 3,5 vegades més que la prescripció a Noruega i un 50% més que a Alemanya i als Estats Units, unes diferències que s'observen en tots els grups d'edat establerts.

Notícies relacionades

Espanya és dels països de la Unió Europea amb més resistència a antibiòtics, amb Romania, Croàcia, Bulgària i Eslovènia, i molt més que a Noruega, on es prescriu molt menys antibiòtic, assenyalen des de FISABIO.

L'article, titulat "Antibiotic use in children -a cross-national analysis of 6 countries", recull els resultats d'aquesta investigació que ha sigut recentment publicada en la revista ‘The Journal of Pediatrics’.