El Govern crearà un Erasmus espanyol a secundària per millorar "la cohesió territorial"

Els estudiants d'entre 14 i 18 anys podran cursar un any en una ciutat diferent de la seva, segons la ministra de Sanitat

La Generalitat atribueix la idea a l'obsessió per "homogeneïtzar" del PP i la rebutja per invasió de competències

dcaminal36674457 madrid 20 12 2016 comparecencia de la ministra de sanidad  d161220111215

dcaminal36674457 madrid 20 12 2016 comparecencia de la ministra de sanidad d161220111215 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

La ministra de Sanitat i Serveis Socials, Dolors Montserrat, va anunciar ahir que el Govern promourà un «Erasmus nacional» per facilitar la mobilitat d’estudiants d’entre 14 i 18 anys per territori espanyol. El seu objectiu declarat és «reforçar la cohesió territorial», a més de formar joves més «emprenedors, emancipats i solidaris».   

La ministra, que va comparèixer a petició pròpia en la comissió de Sanitat i Serveis Socials, va explicar que el programa es dirà Cervantes, amb motiu del quart centenari de la mort de l’escriptor, i servirà perquè alumnes d’entre 14 i 18 anys puguin fer un curs entre tercer d’ESO i segon de batxillerat «en una altra ciutat diferent de la seva». El programa l’impulsarà el seu departament amb el Ministeri d’Educació.

«La mobilitat és positiva, ho és que un estudiant de l’IES Escola Intermunicipal del Penedès pugui anar a l’IES Santa Catalina de Burgo de Osma i que sigui acollit per una família que tingui un fill en aquell centre», va exemplificar, i va dir que el programa universitari Erasmus ha fet molt per la construcció i la cohesió europea.

LA QUOTA CATALANA DEL GOVERN

No sembla casualitat que s’hagi delegat aquest anunci, més propi del titular d’Educació, a la persona que ostenta la quota catalana al Govern del PP. La resposta de la Generalitat ha sigut de rebuig absolut. Ensenyament se n’ha assabentat pels mitjans i ho considera una «improvisació» que respon a la voluntat «homogeneïtzadora gairebé obsessiva» del Govern. Així ho va manifestar Antoni Llobet, secretari de Polítiques Educatives. Segons la seva opinió es tracta, a més, d’un nou cas «flagrant» d’invasió de competències. També va recordar que els alumnes espanyols ja poden matricular-se en qualsevol altra comunitat.

Més enllà de l’anunci, ni la ministra ni els seus portaveus van precisar si es tracta només d’una proposta a sotmetre a les autonomies, en quin termini pensa implantar-ho ni com es resoldrà que els desplaçats durant tot un curs siguin menors d’edat.

Notícies relacionades

El Sindicat d’Estudiants desconfia de la iniciativa i creu que abans s’han de destinar més mitjans «perquè els centres no caiguin a trossos i hi hagi professors suficients». «Si és tan bona idea això de poder estudiar en altres ciutats, ¿per què no ho van pensar quan van treure les beques Sèneca, que eren el mateix però per a universitaris? El PP les va treure i avui ja no existeixen, així que no tenim confiança en el que ara pugui dir», va explicar la seva secretària general, Ana García.

Les retallades de l’anterior legislatura no van afectar només el Sèneca. Fins i tot les beques per als Erasmus es van rebaixar i el programa va penjar d’un fil. Espanya era el país que més subvencionava aquestes estades fins que l’exministre José Ignacio Wert hi va passar les estisores.