El periodista Alfons Quintà diu a la nota de suïcidi que la seva dona el volia deixar

El contingut del manuscrit encaixa amb el que els mateixos familiars de la dona han explicat als investigadors

Els Mossos no contemplen cap més hipòtesi que la del crim masclista

 

  / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

El periodista Alfons Quintà diu en una nota que va deixar perquè fos trobada després que matés la seva dona i se suïcidés, que la seva dona, Victòria Bertran, volia posar fi a la relació sentimental. Es tracta d'un text manuscrit que els Mossos d’Esquadra van trobar al costat dels cadàvers de Quintà i Bertran quan ahir dilluns a dos quarts de set de la tarda van aconseguir finalment accedir al domicili amb l'ajuda dels bombers.

El contingut d'aquest escrit quadra amb les declaracions que els investigadors van recollir de familiars de Bertran. Segons aquests van relatar als policies, la relació s'havia deteriorat i la dona, 16 anys més jove que ell -tenia 73 anys-, havia decidit deixar-lo.

La carta i les declaracions dels familiars encaixen així mateix amb els indicis que el grup d'homicidis va trobar a l'escena del crim. La policia catalana no contempla per ara cap altra possibilitat que la del crim masclista. De fet, la mateixa jutge de guàrdia que ahir a la nit va aixecar els cadàvers traslladarà aquest dimarts el cas al Jutjat de Violència de Gènere.

LA GERMANA DÓNA LA VEU D'ALARMA

La germana de Victòria Bertran va contactar ahir amb els Mossos d’Esquadra després que aquesta no truqués a la seva mare -com feia tots els matins- ni tampoc anés al CAP on treballava com a metge. La Victòria no obria la porta del domicili que compartia amb Quintà ni tampoc responia al telèfon. Els Mossos van trucar als bombers i aquests van entrar al domicili a través del balcó de la casa contigua a aquest 3r 1a. Allà van trobar els dos cossos, amb ferides de bala, l'escopeta amb què haurien sigut disparats els trets i la carta.

Veïns del bloc expliquen que van sentir dues detonacions cap a les tres de la matinada de diumenge a dilluns. Els investigadors creuen que els dos estrèpits es corresponen amb els trets que hauria efectuat Quintà en aquesta hora, quan va posar fi a la vida de la Victòria i minuts més tard també a la seva.

¿ARTICLE PREMONITORI?

En un article publicat el 2 d'octubre al 'Diari de Girona', Quintà remarcava: "Aquell que mori intentant agafar la mà de la persona a qui estimi sempre obrarà millor que aquell que no ho intenti". "En definitiva -afegia el periodista-, morir, tots ho farem. Els que tindrem sort serem aquells que al fer-ho tindrem a les nostres mans aquelles en què somiem i desitgem. ¿Hi haurà sort? ¿'Chi lo sa'? Però és preferible a la millor assegurança d'enterrament".

La doctora Alícia Álvarez, coordinadora assistencial, de la Unitat de Trauma, Crisi i Conflicte de Barcelona (UTCCB), pertanyent a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), explica que la majoria de les persones que s'acaben suïcidant "no deixen cap nota". No obstant, tampoc es pot considerar "estrany". 

Notícies relacionades

D'alguna manera, abans d'una autòlisi, les persones "estan marxant" i per això algunes senten la necessitat d'"explicar-se" o d'"acomiadar-se". Álvarez, però, avisa que un suïcidi --i més quan va acompanyat d'un homicidi com sembla en aquest cas-- s'ha d'interpretar "com una conducta malaltissa". 

Alfons Quintà Sadurní (Figueres, Alt Empordà, 1943) era un periodista i advocat català que va tenir responsabilitats en diversos mitjans de comunicació a Catalunya, com ara 'El País', TV3 i 'El Observador', i va ser articulista de diversos mitjans catalans.