INVESTIGACIÓ D'UNA ESTAFA

El jutge del 'cas Nadia' vol reconstruir la història mèdica de la nena

Els informes mèdics pretenen comprovar les contradiccions dels pares en les seves declaracions després de ser detinguts

Fernando Blanco va jugar a despistar des de França mentre planejava la fugida de la família

4
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / C.JANÉ / BARCELONA

El jutge de la Seu d’Urgell, Ignacio Risueño, que investiga la presumpta estafa del 'cas Nadia', està decidit a reconstruir tota la suposada trajectòria de Fernando Blanco i Marga Garau amb la seva filla per hospitals de mig Espanya. Així s'explica que el magistrat hagi reclamat informes sobre el part de la nena als metges que la van atendre.

Les diligències judicials, a les quals ha tingut accés EL PERIÓDICO, aporten detalls de la vida familiar i de l'onada de solidaritat que van provocar entre els seus veïns d'Organyà, que són els que finalment els denuncien davant els Mossos d’Esquadra després que diversos mitjans de comunicació destapessin les seves mentides, i que els havien portat a organitzar col·lectes al poble amb les quals van recaptar més de 20.000 euros.

Les primeres declaracions de Blanco i Garau davant el jutge revelen inconsistències en el seu relat sobre els metges que atenien la nena, que fan que el jutge hagi sol·licitat informes de Nadia als serveis de salut de les Balears, Catalunya, Madrid, Navarra i a la Seguretat Social.

NI A L'AFGANISTAN NI A HOUSTON

La mare va confessar davant el jutge que la nena no tenia passaport i el matrimoni admet que la menor mai va estar ni a Panamà ni a Houston, on se suposava que l'havien operat, ni a l'Afganistan, on suposadament va anar a conèixer un investigador. I que el cost de les medecines, segons la mare, era molt inferior al que apunta el pare.

El magistrat descobreix també que la petita Nadia anava molt poc a l'escola. Segons el director de l'escola Miret i Sans d'Organyà, només ha anat 17 dies a classe aquest curs escolar, suposadament pels “tractaments mèdics”.

Blanco i Garau donen al jutge versions diferents del diagnòstic inicial de la menor i de quin metge els va atendre. Segons Blanco, quan va néixer Nadia els van dir que tenia “una síndrome” però que la tricotriodistròfia no s'hi van diagnosticar fins un any i mig després, i que va ser a l'Hospital Clínic de Barcelona, després d'haver passat per Son Llàtzer i per Sant Joan de Déu. Segons explica el pare, ell mateix va recollir les mostres de cabells de la menor que van permetre el diagnòstic, segons les instruccions d'un metge que havia conegut per internet. La mare, en la seva declaració, afirma que les extraccions les van realitzar professionals a Son Llàtzer i dóna un altre nom del metge de Barcelona, sense poder precisar l'hospital.

HOMEÒPATES

Buscant un diagnòstic més afinat, recorren a la Clínica de Navarra, on els parlen de l'origen genètic i els diuen que l'important és saber quins cromosomes té afectats, però que això és car. Amb aquest equip mèdic estan en contacte durant dos anys, en un tractament que afirmen que els va costar uns 10.000 euros. A partir d'aquell moment, segons el pare, recorren a homeòpates a Tolosa, Madrid, Bèlgica… en embolicades explicacions sobre els metges i els temps.

De les converses intervingudes pels Mossos es desprèn que la família podria haver estat preparant la fugida al descobrir-se la presumpta estafa, fet que provoca presses en la seva localització. I és que el pare de la menor va passar a França el dia 6 de desembre, el dia abans de la seva detenció al “sospitar-se investigat”. Aquella nit va dormir a Andorra a dins del seu cotxe.

Els investigadors han pogut comprovar que van ser constants els esforços de Blanco, que acumula dues condemnes de presó anteriors, per no ser localitzat. Fins i tot es va arribar a rapar el cap, segons consta en les diligències judicials. El pare de Nadia, a més, va arribar a fer servir diferents números de telèfon i maniobres evasives per no ser trobat. Blanco arriba a explicar a la seva dona que és millor sempre usar Whatsapp i esborrar els missatges. “Deixa el que vulguis que vegin”, li diu. A més, fa servir un passaport fals i no apareix per casa fins que és de nit. “No, ara estic esperant que sigui una mica més de nit i més tard”, respon a una pregunta de la seva dona. En una altra conversa del mateix dia, el progenitor admet: “Estic en un país estranger”. I diu: “Aquesta nit seré en un altre lloc”.

PREOCUPACIÓ PER L'ARMA

Notícies relacionades

Però la principal preocupació de la dona és que a la frontera d'Andorra es descobreixi una “cosa que no es pot portar”. Concretament és una pistola que, segons sembla, va ser modificada per convertir-la en una de fogueig. El dia 7 de desembre, abans de la seva detenció, Blanco informa la seva dona que és a França “amagat” i que vol recollir-la a ella i a la nena. La dona l'alerta que a l'arribar ha de buidar el cotxe per allò del “pum”, referint-se a l'arma de foc.

Hores després, la mare de Nadia truca al seu marit i aquest li explica que venint de França s'havia trobat un control dels Mossos i que s'amaga en un supermercat a Puigcerdà. A partir d'aquest incident, li adverteix que ha començat a circular per carreteres secundàries per no ser detingut, perquè havia vist a EL PERIÓDICO que els Mossos creien que havia pogut sortir del país. Després, li explica com reunir-se amb ell i abandonar la vivenda. Aquell mateix dia, 7 de desembre, Blanco és detingut a prop de la Seu d’Urgell.