LES APLICACIONS

Catalunya també es mou amb Galileu

Diverses iniciatives emprenedores preparen productes amb el nou sistema de satèl·lits

zentauroepp36633098 do ana  drone en forma de pajaro  csic161215190530

zentauroepp36633098 do ana drone en forma de pajaro csic161215190530

2
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / BARCELONA

La Comissió Europea fa anys que anima els emprenedors i els investigadors a crear aplicacions que facin servir Galileu, el sistema que utilitza el nom del pioner entossudit a demostrar que la Terra girava al voltant del Sol. L’ecosistema científic s’ha anat movent tots aquests anys i han generat diverses iniciatives, com la de Kowat, una empresa catalana que va quedar segona en l’últim concurs mundial de l’European Satellite Navigation Competition. El seu projecte: crear drons espantaocells que funcionen de manera autònoma.

«Construïm drons amb la forma i el comportament d’un rapinyaire depredador de determinades espècies que amenacen cultius, piscifactories o aeroports, o que embruten les ciutats. Les espècies que actuen com a plaga perceben el rapinyaire com si fos real i quan el veuen se’n van», explica Matilde Bellido, directora executiva de la companyia.

Kowat, que intenta ser admesa en la incubadora d’empreses de l’Agència Espacial Europea (ESA) a Castelldefels, ja ha desenvolupat diversos models de dron-ocell que programen segons cada circumstància. «No és un robot, però té un pilot automàtic que exigeix molta precisió perquè els moviments dels rapinyaires són molt ràpids i poden ser de fins a 90 graus, i s’han d’imitar bé», assenyala.

L’apartat català de la mateixa competició ha congregat sempre força interès, assenyala el seu organitzador, Armengol Torras, i s’han presentat aplicacions de nivell, encara que no sempre han trobat finançament o padrins.

Incubadora d’empreses 

Incubadora d’empreses En la part de les màquines, Tryo Group (l’antiga Mier), amb seu a la Garriga, ha construït part de la maquinària dels satèl·lits i el control terrestre que opera el sistema Galileu i que gestiona l’ESA. I des de la UPC s’han creat algoritmes utilitzats per als sistemes de precisió en diversos programes.

Notícies relacionades

La Incubadora d’empreses BIC que tenen l’ESA i Barcelona Activa a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Castelldefels acull tres empreses que treballen actualment en aplicacions que utilitzen Galileu. «Orbita-Line desenvolupa rutes dinàmiques per a autobusos; SEKG fa servir el mòbil i el posicionament de Galileu per determinar l’estat d’ànim de l’usuari, i Rokubun desenvolupa algoritmes de posicionament molt precisos per a dispositius de baix cost», explica Jorge Fuentes, director de la BIC-ESA Barcelona.

I l’Institut Cartogràfic de Catalunya farà servir els seus equips nous (amb el senyal de Galileu) per als seus GPS agrícoles, que afegeixen informació precisa per a la maquinària del camp, on és important saber quina part s’ha fet de la sega o la sembra, per exemple. Tot i així, l’autèntic centre de control dels satèl·lits Galileu estarà a Torrejón de Ardoz.