Català promet una reforma penal per evitar que els atropellaments a ciclistes quedin impunes

El ministre de Justícia anuncia el seu compromís a l'entrevistar-se amb Anna González, la viuda d'Óscar, que ha recollit 188.000 firmes en la seva campanya #porunaleyjusta

El departament treballarà en el text "les pròximes setmanes" però la tramitació es farà sense presses, "al llarg de la legislatura"

zentauroepp36629866 madrid 15 12 2016  sociedad   reuni n de anna gonz lez   viu161215103409

zentauroepp36629866 madrid 15 12 2016 sociedad reuni n de anna gonz lez viu161215103409 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

El Govern promourà una reforma del Codi Penal per evitar que casos com el del camioner que va matar un ciclista de Lleida i va sortir fugint segueixin quedant impunes. Així ho ha afirmat el ministre de Justícia, Rafael Catalá, a l'entrevistar-se amb Anna González, la viuda de la víctima, que li ha entregat 188.000 firmes de suport a la seva campanya #porunaleyjusta a change.org exigint la penalització d'aquestes conductes.

La reforma no serà, no obstant, ni immediata ni sembla que s'opti tampoc per la fórmula que proposaven Anna i l'Associació de Ciclistes.

Catalá ha explicat que “en les pròximes setmanes”  es començarà a treballar en el canvi legal però ha advertit que una reforma del Codi Penal no pot tramitar-se aïlladament per un sol tema i s'haurà d'esperar que sorgeixin més qüestions  “al llarg de la legislatura”. Mentrestant, serà la fiscalia general i, en especial la de Seguretat Viària, la que hauran d'emetre instruccions, una cosa que el seu titular, Bartolomé Vargas, ja fa temps que fa però amb escàs reflex en les sentències.

La idea de Català és que la reforma necessiti que quan un conductor faci una infracció de les tipificades com a greus en la normativa de trànsit i se'n derivi un accident amb resultat de mort o lesions greus, els jutges hagin de qualificar la conducta d'imprudència greu, cosa que comportaria penes de fins a quatre anys de presó.

L'ELIMINACIÓ DE LES FALTES

El nus de la qüestió radica en el buit legal creat per l'última reforma aprovada en solitari pel PP en què es van eliminar les faltes del Codi Penal. Si un jutge dictaminava que la imprudència del conductor era lleu, el cas es tipificava com una falta que comportava la corresponent sanció. Però ara queda arxivada la via penal i el causant de la mort no se'n va sense càstig, sense ni una multa. A les víctimes només els queda la via civil per reclamar, molt més costosa econòmicament.

La campanya de la viuda d'Óscar, que així es deia el ciclista, proposa recuperar el tipus penal de la imprudència lleu i adjudicar-li una pena de multa d'entre un i tres mesos de presó, però el PP no sembla disposat a acceptar una rectificació sobre un dels punts clau de la seva reforma. 

A causa de la fragilitat de les bicicletes, qualsevol mala maniobra d'un conductor, pot tenir conseqüències fatals que no es produirien si l'altre vehicle fos un automòbil. Una cosa semblant al que passa amb les motos. 

NOU TIPUS PENAL PER A LA FUGIDA

Notícies relacionades

El ministre també s'ha compromès a incloure en la reforma “un nou tipus penal que castigui la fugida del lloc de l'accident, encara que la víctima hagi mort”. El delicte d'omissió d'auxili que figura al Codi Penal no serveix per a aquests casos perquè, segons la jurisprudència del Tribunal Suprem aplicada en el cas d'Óscar, si la víctima estava morta ja no necessitava aquest auxili. Un absurd que fa dècades que no es resol i que el cas d'Óscar ha tornat a posar sobre la taula.

Anna González es va mostrar satifesfeta pel compromís adquirit pel ministre a l'espera que els treballs anunciats per aquest avancin. Diversos grups parlamentaris, amb què ha contactat, preparen també iniciatives que presentaran al Congrés pròximament. Algunes d'elles van més enllà del que ha anunciat Català i podrien forçar una reforma més profunda i potser també més ràpida.