¿Saps que 'cunyadisme' té un nou significat?

Fundéu constata que el vocable s'utilitza ara per referir-se a la tendència a opinar sobre qualsevol cosa

Rufián va contribuir a popularitzar el vocable amb la seva expressió "cunyadisme neoliberal salvatge"

icoy36089519 rufian161214200811

icoy36089519 rufian161214200811 / Julian Rojas

1
Es llegeix en minuts

El terme cunyadisme, que fins ara feia referència al nepotisme o favoritisme amb els cunyats, ha ampliat el significat, segons ha comunicat aquest dimecres Fundéu BBVA. Ara, recorda l'entitat, s'utilitza sobretot per referir-se a la tendència a opinar sobre qualsevol assumpte, volent aparentar ser més llest que els altres.

Comença a ser habitual trobar en els mitjans frases com les següents: «El cunyadisme ha triomfat a Espanya», «¿Per què ens enganxa tant el cunyadisme a la televisió?», «Radiografia del cunyadisme espanyol, la pandèmia que martiritza un país sencer» o «Efectivament, és cunyadisme parlar amb condescendència».

Com s'aprecia en aquests exemples, aquest substantiu s'està fent servir recentment a Espanya per denominar l'actitud de qui aparenta saber de tot, parla sense saber-ne però imposant la seva opinió o s'esforça per mostrar als altres que bé que fa les coses.

El diccionari de l'espanyol actual de Seco, Andrés i Ramos definia cunyadisme, en l'edició del 1999, com el ‘nepotisme que recau sobre un cunyat’ («Els matrimonis polítics produeixen cunyadisme polític»), això és, amb un significat molt pròxim a amiguisme. Els diccionaris catalans encara no recullen el terme, si bé en català la paraula es fa servir amb el mateix significat que en castellà.

EN TRIBUNES POLÍTIQUES

És probable, afegeix Fundéu, que el nou significat de cunyadisme obeeixi a les característiques que popularment solen atribuir-se als cunyats, si bé el terme no se circumscriu a l'àmbit familiar, ja que s'utilitza de manera àmplia en relació amb qualsevol persona que mostri aquests trets.

Notícies relacionades

Es tracta d'una veu col·loquial, però no és estrany trobar-la en mitjans de comunicació i fins i tot en tribunes polítiques. No requereix cometes, almenys a Espanya, on el terme està molt estès i resulta de fàcil comprensió.

Ha sigut precisament Gabriel Rufián, diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el polític que més ha contribuït a la popularització del terme. El republicà ha fet servir reiteradament l'expressió "cunyadisme neoliberal salvatge".