A PARTICULARS, EMPRESES I GOVERNS

El sistema de posicionament europeu Galileo comença a oferir serveis avui

El GPS europeu estarà plenament operatiu el 2020 a tot el món

 

  / EFE

1
Es llegeix en minuts

Galileo, el sistema europeu de navegació per satèl·lit, comença avui, 15 de desembre, a oferir els seus serveis inicials a governs, empreses i ciutadans, tot i que encara en combinació amb altres sistemes, com el nord-americà GPS. El sistema funcionarà a tot el món, encara que de moment només a estones. Fins al 2020 no s'espera que estigui totalment operatiu, amb 30 satèl·lits en òrbita.

La Comissió Europea ha explicat que Galileo, que ja té 18 satèl·lits en òrbita, ofereix una "àmplia gamma" de serveis avançats de posicionament, navegació i temporització a usuaris de tot el món. També ha subratllat que la interoperabilitat de Galileo amb GPS és "total" però oferirà un posicionament "més precís i fiable", de només un metre com a marge d'error.

A partir d'avui, Galileo comença a oferir serveis gratuïts com a ajuda en operacions d'emergència, navegació més precisa, millor sincronització temporal d'infraestructures crítiques i serveis segurs per a autoritats públiques. 

El vicepresident de la Comissió Europea per a la unió energètica, Maros Sefcovic, ha afirmat que "Galileo multiplicarà per 10 l'exactitud de la geolocalització i propiciarà la pròxima generació de tecnologies basades en la localització", com automòbils autònoms, dispositius connectats o serveis de ciutats intel·ligents.

Notícies relacionades

La comissària de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i Pimes, Elzbieta Bienkowska, ha remarcat que "els serveis inicials de Galileo suposen un èxit important per a Europa" i el primer resultat del la recent Estratègia Espacial de la UE.

L'Executiu comunitari ha recordat que l'empresa espanyola BQ ja comercialitza 'smartphones' Galileo i s'espera que altres fabricants facin el mateix a partir d'ara, fet que permetrà que els desenvolupadors d'aplicacions puguin provar les seves idees a partir d'un senyal real.