DES D'AQUEST DIVENDRES

Comencen les retencions per l'operació sortida als grans nuclis urbans

A Barcelona està prevista la sortida de 490.000 vehicles

La DGT preveu 11,5 milions de desplaçaments per al pont de la Constitució

Retencions per l’operació sortida a la Gran Via de Barcelona. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts

El pont de la Constitució i de la Puríssima ha arrencat amb retencions a Barcelona, Madrid, Sevilla i València, on les carreteres estan patint la congestió de trànsit pròpies d'un divendres, més la de l'èxode d'aquests dies festius. La previsió de la DGT és que es produeixin 11,5 milions de desplaçaments.

Uns 490.000 vehicles sortiran aquest divendres de Barcelona. Segons Trànsit, algunes de les vies que poden concentrar més afluència de vehicles amb destí a zones de muntanya o estacions d'esquí seran la C-16, la C-17, la C-14 i la A-2, així com la N-145 i la N-260 d'accés d'Andorra i entre Campdevànol (Girona) i Ripoll (Girona).

Als desplaçaments de llarg recorregut s'hi afegiran durant el pont els trajectes curts, amb increments en la mobilitat al voltant dels centres comercials oberts durant aquestes dates festives, amb motiu de les compres nadalenques.

A més, segons Trànsit, també hi haurà circulació intensa cap a poblacions amb fires tradicionals, com la de l'Avet d'Espinelves (del 3 a l'11 de desembre), el Mercat Medieval de Vic (del 3 al 6 de desembre) o la Fira de Santa Llúcia de Canyelles (el 3 i el 4 de desembre), amb possibles afectacions viàries a la C-25, la C-17 i la C-15, respectivament.

11,5 MILIONS A TOT ESPANYA

A les tres d'aquesta tarda ha començamet el dispositiu especial per regular els 11,5 milions de desplaçaments previstos fins al diumenge dia 11 a les dotze de la nit.

Un dispositiu que aquest divendres ha presentat al Centre de Gestió de la Direcció General de Trànsit (DGT) el ministre de l'Interior, Juan Antonio Zoido, que ha saludat un per un els funcionaris que treballen en el control de pantalles i als agents de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil, a qui ha desitjat bon servei.

Zoido, que ha donat a conèixer els detalls del dispositiu, ha confiat que l'operació especial de trànsit es desenvolupi amb normalitat i tots els ciutadans que disfrutin del pont puguin tornar "sans i estalvis a casa".

Aquesta tarda i demà al matí seran els moments més conflictius de la primera fase de l'operació.

De moment, segons dades de la DGT, les grans complicacions s'ha produït, en el cas de Barcelona, a la B-10, la B-20 i la B-30. També a la A-2 a Madrid en sentit sortida fins al quilòmetre 17, a l'altura de San Fernando de Henares. Un accident reté la circulació, amb parades prolongades.

A més, a la carretera de circumval·lació M-40 un altre accident complica el trànsit dels cotxes en un tram de 10 quilòmetres entre la connexió amb la A-1 cap a Burgos i els túnels d'El Pardo.

Precisament, la A-1 registra trànsit intens a la Cuesta dels Dominicos i a San Sebastián de los Reyes; a la A-3 hi ha embussos a Rivas-Vaciamadrid i a la A-4 a Getafe.

Notícies relacionades

A València hi ha també problemes a la V-30 a Xirivella i a la N-220 a Manises.

Els habituals trams de l'ES-30 a Sevilla dels ponts del Centenario, Reina Sofía i El Alamillo també compten amb circulació molt lenta, així com la sortida de la capital per l'A-376.