El Govern reacciona i farà una llei contra el consum d'alcohol per part de menors

La ministra de Sanitat admet que la beguda és un "problema greu" entre els joves i intentarà aprovar una norma per "consens"

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

El Govern ha reaccionat finalment a l’alarma desfermada per la mort d’una nena de 12 anys per coma etílic a Madrid. La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, va anunciar ahir el seu compromís d’aprovar una llei de prevenció del consum d’alcohol en menors que vol consensuar amb la resta de partits, els productors, les famílies i el món científic. Ho va fer durant la seva resposta a una interpel·lació del diputat del grup basc Joseba Andoni Aguirretxea en la sessió de control del Congrés.

Montserrat va admetre que el consum d’alcohol entre menors és «un problema greu», i per això la nova llei tindrà com a objectiu el «consum zero» en adolescents, que ara està en 13,8 anys, i evitar el fàcil accés a l’adquisició del producte. ¿Com s’aconseguirà? La ministra no en va donar detalls. Va dir que farà servir com a base l’esborrany elaborat en l’anterior legislatura i va posar l’accent en la prevenció i sensibilització, sense mencionar la limitació de la publicitat, un aspecte que els experts consideren clau.

«Hem d’instaurar un debat en la societat com va passar en tres lleis significatives aprovades per consens: violència de gènere, llei del tabac i carnet per punts», va explicar la ministra, que va recordar que «fa 30 anys es veia una persona maltractar una dona al carrer i es mirava cap a un altre costat». «Ara és impensable. Doncs el que hem d’aconseguir és que si veiem menors bevent a les nostres places truquem a la policia», va afegir.

Després de la mort de Laura, la nena de Madrid, van tornar a sortir a la llum les dades del que els especialistes consideren una autèntica «pandèmia». Milers de joves són atesos per intoxicacions alcohòliques cada cap de setmana, i el 33% dels menors confessen emborratxar-se com a mínim una vegada al mes. Els especialistes en salut pública havien tornat a reclamar la promulgació de la llei que ara anuncia la ministra.

CINQUÈ INTENT

Serà el cinquè intent de legislar en aquest terreny que emprèn un Govern en els últims 14 anys. Els quatre anteriors es van estavellar contra el totpoderós 'lobby' de l’alcohol. L’últim va ser protagonitzat per una altra ministra del PP, Ana Mato, que havia aconseguit el consens fins i tot dels productors però a última hora els cervesers es van despenjar i el successor de Mato, Alfonso Alonso, va guardar l’esborrany en un calaix. 

Notícies relacionades

El senador socialista Pepe Martínez Olmos va registrar fa dues setmanes una proposició no de llei en què s’insta el Govern a fer que  en «sis mesos es promogui una legislació específica que contingui les mesures necessàries per prevenir i evitar el consum d’alcohol per part dels menors adolescents».

Montserrat no s’ha posat cap termini per tenir a punt la nova norma. La proposta del PSOE es debatrà en les pròximes setmanes a la comissió mixta Congrés-Senat per a la lluita contra el consum de drogues. En el pròxim ple del Congrés dels Diputats, el PNB presentarà una moció en el mateix sentit.