LES AMENACES D'INTERNET

Ni cine ni refrescos

Fernando Trueba i Sol Daurella se sumen a la llarga llista de personatges criticats a les xarxes socials

El director de cine pateix el boicot a la seva pel·lícula estrenada recentment i l'empresària paga el seu fitxatge pel Diplocat

undefined36374723 madrid  21 11 2016   fernando trueba  director de cine  foto161123124505

undefined36374723 madrid 21 11 2016 fernando trueba director de cine foto161123124505 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Assegut a la seva furgoneta, en un anar i venir, el tuiter grava un vídeo: “Por un garbanzo negro, esta vez sí se va a joder el cocido, y si no estás a gusto en España, te vas a tomar por culo; venga, bizco de los cojones”. El subjecte en qüestió li parla al món a través de les xarxes socials, però es dirigeix al director de cine Fernando Trueba, que divendres va estrenar pel·lícula i ara assaboreix la mel del boicot per unes declaracions de fa més d'un any en què va confessar que no se sentia espanyol.

La crida a menystenir la pel·lícula 'La reina de España' sembla que ha tingut efecte: ha sigut la cinquena més vista el cap de setmana passat, quan el més lògic hauria sigut un esglaó al podi. La recaptació no ha arribat als 400.000 euros, molt lluny dels 14 milions que ha costat la cinta. L'origen de la venjança virtual es remunta al setembre del 2015, quan Trueba va recollir el Premio Nacional de Cinematografía. "No m'he sentit mai espanyol, mai, ni cinc minuts de la meva vida. En els mundials sempre anava amb les seleccions d'altres països". També va dir que li hauria agradat que la França de Napoleó hagués guanyat la guerra d'Independència. Tot i que l'endemà va demanar disculpes a tothom que s'hagués sentit ofès, la maquinària de l'odi ja estava en marxa. I fins avui. 

Fins i tot algun famós s'ha sumat al boicot. Com el torero Fran Rivera, que va exigir al cineasta -a qui va qualificar de "pocavergonya" al seu compte protegit de Twitter- que tornés totes les subvencions. A l'altre extrem, Jordi Évole, al conèixer la campanya contra Trueba, va animar el respectable a anar a les sales per veure la pel·lícula que protagonitza Penélope Cruz

El realitzador madrileny no és l'únic que en els últims dies pateix la justa internauta. També la pateix Sol DaurellaSol Daurella, flamant membre del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat). La presidenta de Coca-Cola European Partners s'ha convertit de la nit al dia en la William Wallace de l'independentisme català, tot i que aquest consorci publicoprivat no inclou en la seva llista d'objectius la secessió, sinó el “foment del diàleg i la construcció de relacions de confiança entre els ciutadans de Catalunya i la resta del món”. El procés independentista sí que apareix, no obstant, a la carta de benvinguda del secretari general del Diplocat, Albert Royo, a la web de l'ens, en què cita tant el dret a decidir com la necessitat d'“informar els principals decisors polítics i econòmics a nivell europeu i internacional del procés democràtic que s'ha iniciat”.

LINXAMENT HABITUAL

Aquesta és la frase que Twitter ha agafat com a penjador per carregar contra la marca de refrescos -que no etiqueta en català, per cert- i contra la influent empresària, una de les dones més riques d'Espanya. Té fins i tot ‘hashtag’ propi: #CocaColaRompeEspaña, amb enginyosos fotomuntatges en què apareix una llauna amb l'estelada. Pepsi es deu estar fregant les mans, però el que passa a la xarxa social és tan efímer com curts són els tuits. Tot va començar a les 20.42 hores del dissabte 26 de novembre. En aquell moment, el compte @Bcn_rojigualda llança el primer missatge amb l'etiqueta. Entre els 20 següents, tres regidors del PP i un membre de l'executiva de Ciutadans a l’Hospitalet, que no significa res però és una dada més.

Notícies relacionades

El linxament és habitual a les xarxes socials, sobretot a Twitter, on abunden els comptes anònims que insulten personatges públics com si no hi hagués futur. Ho va patir fa algunes setmanes Gerard Piqué quan es va retallar les mànigues de la samarreta abans d'un partit de la selecció contra Albània. El van acusar de voler eliminar la bandera espanyola. Fins i tot algun diari esportiu va donar pàbul a la notícia per, poc després, retirar el que havia publicat de la web com si res. Tot va resultar fals, però la pluja d'insults ja esperava el futbolista quan obrís el mòbil.

IL·LUSTRES INSULTATS

Han passat pel mateix tràngol personatges com Quico Rivera, Dani Rovira, María Escario, Andreu Buenafuente, Lucía Etxebarría, Ana Pastor, Eva Hache, Lara Siscar. També Josef Ajram, que després de ser atacat pel #NocillaGate (un internauta li va fer creure que la marca el volia contractar i el 'broker' i esportista va caure en la trampa) va iniciar un procés judicial, i va aconseguir desemmascarar l'anònim que va fer comentaris de molt mal gust sobre la seva filla, menor d'edat. No seria la primera vegada que la llei cau sobre un tuiter. Un noi que va demanar "un tret a la nuca per a la infanta" va ser condemnat a un any de presó. La periodista Almudena Ariza va ser indemnitzada amb 30.000 euros per rebre insults a diverses webs. I a una noia li van caure dos anys per enaltiment del terrorisme a la xarxa. No tot s'hi val amb un teclat entre els dits.