La reforma horària i el temps de les nostres vides

icoy35802172 escuela161127182739

icoy35802172 escuela161127182739 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Elvira Méndez
Elvira Méndez

Directora General de l'Associació Salut i Família

ver +

Vivim vides frenètiques en una societat que gairebé no deixa marge de temps per a la regeneració necessària dels éssers humans i dels seus entorns socials. Vides sense pausa, amb poques possibilitats de desconnexió parcial, sotmeses a una acceleració corrosiva per a la salut, el benestar i la prosperitat de tots. I on destaquen dos grups de perdedors nets com són les dones i els menors. Dones que dormen poc i mantenen una connectivitat extenuant. Menors sobrealimentats sense temps per ser nens.

L'organització actual dels temps socials perjudica les nostres vides, no ens permet agafar perspectiva del món que ens envolta, obstaculitza l'aprenentatge en la infància i al llarg de la vida, soscava la participació democràtica i cultural i assigna l'última fila al temps per a les relacions i l'atenció mútua.

A Catalunya, la Iniciativa per a la Reforma Horària-Ara és l'Hora proposa una reorganització dels horaris en tots els àmbits socials amb l'objecte d'harmonitzar-los, de manera gradual però ferma, als que ja des de fa molt de temps regeixen a Europa.

Aquesta reordenació dels temps socials comporta un canvi sistèmic que afecta tant la vida laboral, com l'educativa, la social i la familiar amb múltiples ramificacions sobre els hàbits de la vida diària. La reforma horària afecta pràcticament totes les activitats humanes, des de la feina, l'oci, l'escola, l'esport, l'alimentació, la família, fins a les hores de son. Un canvi d'aquesta magnitud no es pot imposar de cap manera sinó que està sent fruit del diàleg, la presa de consciència, el debat i la concertació entre esferes socials que fins fa poc estaven dessincronitzades.

Un projecte col·lectiu

El procés a favor de la reforma horària es va iniciar a proposta del Grup Promotor, ciutadanes i ciutadans provinents de diferents sectors i disciplines professionals. La independència de criteri i l'entrellaçament de diferents sabers i experiències va proporcionar al Grup Promotor prou impuls i creativitat per promoure un canvi en el qual avui ja estan implicats activament el Parlament, el Govern de la Generalitat, els sindicats, les organitzacions empresarials i múltiples sectors de la ciutadania.

Notícies relacionades

La campanya de sensibilització Trobar temps dins del temps que ara difon el Govern català respon a la necessitat de compartir la idea que la possibilitat de agafar-nos el temps que cada cosa necessita és l'eix de la nostra llibertat per viure el temps de les nostres vides. Tenint en compte que no és el que tenim, sinó el que disfrutem el que verdaderament constitueix la nostra abundància.

Viure el temps a temps complet únicament es pot fer des d'una perspectiva d'equitat que inclogui i tingui molt presents les circumstàncies i les necessitats dels col·lectius que són més vulnerables, perquè ells han de gaudir de les màximes oportunitats per poder ser els principals guanyadors de la reforma horària.