LLUITA CONTRA UNA PLAGA

Primer pas unànime cap al pacte d'Estat contra la violència de gènere

Tots els grups parlamentaris avalen crear una subcomissió per revisar i millorar la llei vigent

fcosculluela32804380 barcelona 15 02 2016    manifestaci n contra la violencia de161021130455

fcosculluela32804380 barcelona 15 02 2016 manifestaci n contra la violencia de161021130455 / CARLOS MONTANES

1
Es llegeix en minuts

Tots els grups parlamentaris van arribar ahir a un principi d’acord per intentar posar en marxa un pacte d’Estat que ajudi a fer front, de forma efectiva, a la violència masclista. Els 344 diputats presents a l’hemicicle van votar les iniciatives acordades al matí pel PP i el PSOE a les quals es van sumar les esmenes presentades pels altres grups, per la qual cosa es crearà una subcomissió al Congrés per revisar la legislació actual i proposar noves mesures que seran revisades periòdicament per una comissió ad hoc, a més de la implicació de les diferents administracions, el col·lectiu de víctimes o les forces de seguretat, entre altres.

Era l’objectiu anunciat al matí pel portaveu popular, Rafael Hernando, del PP, i el del PSOE, Antonio Hernando, i aconseguit a la tarda. El de Podem, Íñigo Errejón, va insistir a dir que no s’havia de tenir por d’anomenar la violència de gènere «violència masclista» i va proposar que es reconegui de forma explícita que la violència masclista no només es produeix en l’àmbit de la parella i que, així mateix, es garanteixi que les possibles mesures que puguin tirar endavant en aquest àmbit tinguin una dotació pressupostària suficient, a fi que no caiguin en sac foradat. 

Notícies relacionades

La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, va celebrar l’acord com «l’inici per arribar a un gran pacte d’Estat» contra la violència de gènere amb l’objectiu «que cap dona mori a mans del seu maltractador».

El Ple del Parlament tenia previst debatre ahir dues iniciatives del PP i del PSOE relatives a millorar la llei contra la violència masclista, encara que a última hora van acordar defensar una posició conjunta i mirar de sumar el suport d’altres grups parlamentaris. En els textos inicials del PP i el PSOE se sol·licitava portar a terme les reformes necessàries per considerar dins de la norma altres formes de violència contra la dona, més enllà dels maltractaments en el si de la parella o exparella, tal com es recomana al Conveni d’Istanbul, ratificat per Espanya. A més a més, demanen emprendre un pla integral per prevenir, protegir i reparar el dany a menors víctimes de violència masclista.