Els Mossos conclouen que l'explosió de Premià va ser un crim masclista

Els investigadors han detectat que una canonada de gas va ser manipulada per provocar l'explosió

Els pèrits policials confirmen el rumor que es va propagar per la població després de la deflagració

Un home intenta escapar-se de l’incendi refugiant-se al balcó. / ENRIQUE GONZÁLEZ

3
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

L'informe pericial que els Mossos d’Esquadra han elaborat sobre l'explosió de Premià de Mar -en què van morir una dona i un home el 18 de setembre- conclou que aquesta va ser provocada, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. El document ja ha sigut remès al jutjat que instrueix el cas. Els investigadors policials han trobat evidències que la canonada de gas de la cuina que anava a la caldera va ser manipulada per provocar la fuga a partir de la qual es va originar l'explosió.  

El principal sospitós per als policies és el company sentimental de la dona morta. Aquest home, José María (Chema) també va acabar morint dues setmanes més tard per les ferides que va patir durant la deflagració. Per aquest motiu, la via penal d'aquesta investigació queda esgotada.

Amb el resultat d'aquest informe es corrobora una cosa que l'entorn de coneguts tant de María José, la víctima, com de Chema, el sospitós, ja van apuntar des del primer moment: es tracta d'un crim masclista

Amb la mort de Chema abans de ser interrogat es va esvair el camí més curt per analitzar si l'etiologia de l'explosió era accidental o provocada. Tampoc havia ajudat a acreditar els comentaris que circulaven per Premià el resultat de l'autòpsia practicada a la dona, ja que no va trobar cap senyal de violència prèvia a l'esclat.

Tot va quedar en mans de la inspecció ocular que la policia científica dels Mossos, amb l'ajuda dels Bombers de la Generalitat, van realitzar a l'interior del domicili que María José compartia amb Chema. Aquesta avaluació és la que ha trobat la canonada de gas perforada deliberadament i sosté que va haver de ser Chema qui ho va fer. 

HOME A LA CORNISA

De l'explosió d'aquest bloc de Premià, que a més de provocar la mort de María José i Chema va deixar ferides a 17 persones (totes ja amb l'alta mèdica) i manté desallotjades 34 famílies, queda per al record la imatge d'un home nu penjat a la cornisa d'un segon pis. Des dels balcons contigus, els veïns van gravar vídeos mentre li demanaven que resistís. L'home era Chema, el company de María José, que va morir dues setmanes després i que ara es perfila com el presumpte assassí de la dona. 

Els equips d'emergència el van traslladar a l'hospital de Barcelona i el primer informe, un 30% de la seva superfície corporal cremada, era greu. Poc després, es va complicar i va passar a estar crític, i el 3 d'octubre va acabar morint.

"EN FARÉ UNA DE GROSSA"

El jutge de Mataró que instrueix aquest cas va decretar el secret de sumari de totes les actuacions. Des del començament això va obrir una bretxa entre el que es comentava al carrer i el que oficialment podia confirmar-se.

Chema va veure el Leganés-Barça al bar el Celler de Premià. Es va prendre 4 o 5 cerveses i va menjar un entrepà de truita. Cap a les quatre de la tarda, va marxar. En aquest bar el recorden com un “bon home” que bevia “bastant” i que sempre pagava el seu compte. Al Deportivo, per contra, un altre local pròxim, la propietària li va prohibir l'entrada fa quatre anys per muntar allà alguna bronca. Al Raconet, molt a prop de la seva vivenda, va acabar la nit de dissabte.

Havia begut diverses copes i fins i tot va ser gravat en estat d'embriaguesa en aquest bar. Abans de marxar, es va acomiadar d'un client amb les següents paraules: “Aquesta abraçada que et faig serà l'últim, en faré una de grossa”. La parella d'aquest client, que va escoltar també les amenaces de Chema, ha relatat a aquest diari que l'endemà, al conèixer l'explosió, van decidir explicar als Mossos aquest incident.

ULTIMÀTUM DE MARÍA JOSÉ

Notícies relacionades

Algunas companyes de María José, empleades en un Sorli Discau, van assegurar també als policies que la dona havia afirmat els dies anteriors al succés que li havia donat un ultimàtum a Chema. Volia que se n'anés de casa perquè la relació s'havia deteriorat i volia trencar amb ell.

Aquestes i altres declaracions van disparar els rumors a Premià, on alguns veïns de les víctimes parlen de discussions i crits freqüents al domicili. Uns rumors que finalment coincideixen amb el resultat de les investigacions dels pèrits policials.