TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

El TC anul·la el veto català als toros

Anul·la l'article 1 per envair competències de l'Estat

La decisió s'ha pres per vuit vots a tres

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha decidit per vuit vots a tres anul·lar l'article 1 que prohibeix les corrides de toros perquè envaeix la competència de l'Estat en matèria de cultura, segons fonts jurídiques. La sentència es farà pública els pròxims dies, un cop estiguin llestos els vots particulars que s'han anunciat.

El Constitucional, que va començar en la seva reunió d'aquest dimecres la deliberació de l'assumpte, assenyala que Catalunya té competències per regular els espectacles públics i per protegir els animals. Dins d'aquesta competència sobre els espectacles públics es podria incloure la prohibició de les corrides amb l'objectiu, com és el cas, de protegir els animals. 

Però l'alt tribunal considera que s'ha de tenir en compte que la tauromàquia ha sigut declarada per l'Estat patrimoni cultural, i que per aquesta raó la prohibició acordada pel Parlament envaeix competències estatals en matèria de cultura, pel que fa als articles 149.1.28 i 149.2 de la Constitució. L'Estat espanyol va dictar dues lleis, una el 2013 i una altra el 2015, que ningú va impugnar davant el Constitucional, amb les quals va declarar els toros patrimoni cultural immaterial. Això fa que la prohibició catalana suposi una invasió de les seves competències.

El PP va impugnar la norma que abolia la tradició taurina a Catalunya a l'entendre que vulnerava cinc articles de la Constitució. Es tracta de l'article 20, que recull la llibertat de creació artística; el 27, sobre el dret d'educació; el 44 i el 46, en què s'insta els poders públics a promoure l'accés a la cultura i l'enriquiment del patrimoni històric, cultural i artístic, i el 149, que estableix que l'Estat té competència exclusiva sobre les condicions que regulen la igualtat de tots els espanyols.

Notícies relacionades

Un altre argument del PP era que aquesta prohibició impedia el desenvolupament a Catalunya d'una activitat empresarial, per la qual cosa entén que es vulneren quatre articles més de la Constitució: el 38, que reconeix la llibertat d'empresa; el 40, que obliga els poders públics a impulsar el progrés social i econòmic; el 128, que estableix que la riquesa del país està subordinada a l'interès general i de nou el 149.

L'avançament de la ponència de la magistrada Encarnación Roca als mitjans va fer que la portaveu de la Generalitat, Neus Munté, es pronunciés abans de conèixer oficialment la resolució. Munté va “garantir” que “immediatament” es posarienn “a treballar per impedir que la sentència tingui cap efecte pràctic”.