REACCIONS A LA POSSIBLE ANUL·LACIÓ DE LA LLEI CATALANA

Ales contra la tauromàquia

Els animalistes prometen plantar cara al carrer contra un hipotètic retorn del toro a Catalunya

Els taurins aplaudirien una resolució que permetria l'"imminent retorn" de les corrides

cmarquez13705381 barcelona 01 08 2010 primera corrida en la monumental tras l161005191531

cmarquez13705381 barcelona 01 08 2010 primera corrida en la monumental tras l161005191531
cmarquez14101685 24 09 2010 barcelona  manifestaci n antitaurina  anti correb161005192345

/

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Teresa Pérez
Teresa Pérez

Periodista

ver +

El temor que el Tribunal Constitucional (TC) impugni la llei sobre la prohibició de les corrides de toros a Catalunya, que va aprovar el Parlament el 2010, ha aixecat una gran polseguera entre les organitzacions animalistes. Prometen donar guerra. Els taurins es mostren esplendorosos, però amb prudència. 

Silvia Barquero, presidenta del Partit Animalista (Pacma), assegura que la resolució del Constitucional, en cas que tombi la llei aprovada per la Cambra catalana, no farà més que "donar ales al moviment ciutadà que defensa l'abolició dels toros, no només a Catalunya, sinó a tot Espanya". El primer pas el faran divendres en una manifestació a les set de la tarda al costat de la Monumental de Barcelona, l'única plaça capaç d'albergar una corrida a aquest costat de l'Ebre. Barquero reclama a tots els implicats que deixin de banda "el debat polític "i que se centrin en el que importa de debò, els drets dels animals, que només s'han usat com a arma llancívola". 

¿I ELS CORREBOUS?

"Fins ara ha sigut una batalla ideològica, d'interessos que no tenen res a veure amb el patiment del toro. Si a Catalunya importés el benestar del animal, també s'haurien prohibit els correbous, i no es va fer", rebla la cap visible dels animalistes. Avança que el Pacma té pensat impulsar una campanya a nivell estatal per combatre la tauromàquia. Començaran per la mobilització social, després es dedicaran a la "pressió política", la força que els donen els 285.000 vots -gairebé els mateixos que el PNB- 285.000 votsaconseguits en les últimes generals.

Silvia Barquero

presidenta pacma

"Han de deixar de banda el debat polític i centrar-se en els drets dels animals, que només s'usen com a arma llancívola"

Aída Gascón, presidenta de l'entitat Anima Naturalis, indica que una resolució contrària per part del Constitucional "seria un insult a la ciutadania" i reconeix que la decisió “pot crear una gran indignació social i una confrontació després de sis anys sense espectacles taurins”. La responsable d'Anima Naturalis té clar que “ningú pot derogar la voluntat popular”. Per això, ha reclamat que s'elabori un reglament que faci inviables les corrides de toros a Catalunya.

També Leonardo Anselmi, portaveu de la plataforma Prou, no amaga la seva indignació i anuncia que si el tribunal sentencia en contra de la norma catalana, l'entitat "denunciarà davant organismes internacionals la vulneració de drets polítics que formen part dels drets humans”. 

"GRAN ALEGRIA"

El  president de la Federació d'Entitats Taurines de Catalunya, Francisco March, expressa una "gran alegria" pel possible retorn dels espectacles taurins a Catalunya. Segons el seu parer, si el Constitucional deroga la llei catalana, amb la sentència a la mà “la celebració de les corrides serà imminent” tot i que només funciona la plaça de la Monumental. El fossat de Tarragona, que s'ha reconvertit en un espai multiusos, “pot estar a punt en pocs mesos realitzant-hi petites obres”, defensa March. La temporada taurina va de març a octubre. "Com a aficionat -prossegueix-, la derogació ens va suposar un gran desarrelament emocional i cultural".

Vicente Royuela

taurí i acadèmic

"Celebraria la resolució si tornen els toros, però crec que aquí faran el que els doni la gana" 

Notícies relacionades

El professor de la facultat d'Economia i Empresa de la UB Vicente Royuela no és tan optimista, malgrat la seva afició als toros, sobre l'hipotètic retorn de les corrides a Catalunya: "Celebraria la resolució, però aquí tant els és el digui el Constitucional; faran el que els doni la gana". Diu que en aquests sis anys s'ha sentit "menyspreat per uns catalans que li deien a altres catalans el que podien fer i el que no podien fer". Lamenta que el debat no sigui sobre la tauromàquia, sinó polític, "d'Espanya sí o no", i recorda que a Catalunya segueix existint una "afició militant" que tots els caps de setmana es desplaça per poder disfrutar d'una corrida. 

Un portaveu de la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) assegura que si el Constitucional es pronuncia en contra “seria un gran fracàs i un tema injust perquè la llei l'han recolzat els ciutadans”.