INFORME D'ECAS

El 60% de les persones grans de Catalunya no arriben a final de mes

Un de cada tres jubilats ajuda econòmicament els fills i néts

Al voltant de 175.000 viuen sols "sense desitjar-ho"'

2
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

El 60% de les persones grans de Catalunya no arriben a final de mes. Aquesta dada es recull en l'informe 'Gent gran: pobresa i vulnerabilitat', elaborat per les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) Entitats Catalanes d'Acció Social i presentat aquest dimecres a Barcelona. Una de les raons de la precarietat econòmica és deguda a les reduïdes pensions, ja que prop del 40% de les percepcions de jubilació tenen un import per sota del salari mínim interprofessional, que està fixat en 756,70 euros mensuals per 14 pagues. L'informe elaborat per ECAS posa sobre la taula una dada preocupant: el 2% de la població "viu sola sense desitjar-ho", aquesta soledat afecta un total de 175.000 persones.

AJUDES A FILLS I NÉTS

L'estudi revela, a més, que una de cada tres persones més grans de 65 anys ajuda els fills econòmicament, ja que molts han tornat a casa o s'han quedat sense ingressos per la longitud i la profunditat de la crisi econòmica. Júlia Montserrat, autora de l'informe juntament amb la sociòloga Cristina Valls, afirma que en aquesta dada no s'hi inclouen ajudes "com donar menjar els néts, pagar-los les activitats extraescolars i recollir-los de l'escola". 

Notícies relacionades

Les privacions materials que pateixen els grans afecten més les dones que els homes, ja que elles han tingut feines més precàries, menys salari (la bretxa salarial entre els dos col·lectius és de prop del 20%) i a més la dona ha renunciat a treballar fora de casa per convertir-se en cuidadora de la família. "Les dones són més pobres que els homes", apunta Teresa Crespo, presidenta d'ECAS. Això provoca que a partir dels 64 anys la taxa de pobresa femenina sigui cinc punts superior a la masculina.

Si es desglossen les restriccions econòmiques, es pot comprovar que el 34% dels grans no es poder fer càrrec de despeses imprevistes; el 36,7% no pot fer ni tan sols una setmana de vacances a l'any. A més, gairebé el 3% s'endarrereix en el pagament de despeses relacionades amb la vivenda, el 6% pateix pobresa energètica, és a dir no pot mantenir la seva llar a una temperatura adequada.