Les tres versions de la mort d'Anita

L'Audiència de Barcelona comença a jutjar un jove per la mort a la Mar Bella d'una noia de 15 anys

L'acusat diu ara que la va deixar viva i sola a la platja després de tenir relacions sexuals

 

  / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El cos d’Anita va aparèixer amagat entre les roques de l’espigó de la Mar Bella el 6 de maig del 2013, 10 dies després que la seva mare truqués als Mossos d’Esquadra. Estava despullada, amb el sostenidor enredat entre els braços i dins d’una cavitat fins a la qual no havia pogut arribar arrossegada per l’onatge. Algú la va assassinar allà, o en algun altre lloc, i la va abandonar en aquell moll. Tenia 15 anys.

La Unitat Central de Persones Desaparegudes dels Mossos d’Esquadra va confirmar amb la trista troballa el que ja sospitava. No hi havia en Anita res que indiqués que s’havia fugat voluntàriament de casa. Semblava un crim i les proves forenses van certificar que aquell cadàver inflat i descompost per l’aigua salada era el seu. Els investigadors van tornar a interrogar l’última persona que l’havia vist amb vida, Gilson Bolivar Cabrera, un jove de 19 anys que, com Anita, pertanyia a l’església Collita Mundial.

La primera versió

Gilson es va treure de sobre els interrogatoris asseverant que ell s’havia limitat a acompanyar Anita fins al metro i insinuant que una banda llatina podria estar darrere de la seva desaparició. Durant setmanes, els policies van estar seguint una pista falsa per culpa seva. Però no va ser l’únic que van fer. Van posar la lupa sobre el jove i van acabar desarborant la seva coartada.

Ell i Anita no havien sortit junts per casualitat d’una festa d’aniversari. Havien parlat per telèfon i havien quedat. Estava amb ella quan la noia li va enviar un missatge a la seva mare per ampliar amb una mentida l’hora assenyalada per tornar a casa. Gilson va acabar cedint. O això semblava.  

El jove va reconèixer que aquella nit estava amb Anita, que van comprar una ampolla de vodka i que se la van beure sencera a la platja de la Mar Bella, a prop de l’escullera. Va assegurar que van mantenir relacions sexuals i que, al recuperar una mica la sobrietat, es va adonar que la noia patia una intoxicació etílica, que era menor i que hi havia policies a la zona. Se’n va anar espantat perquè va pensar que es ficaria en problemes si el trobaven amb ella. Als investigadors els va deixar caure que en la seva fugida es va trobar amb un home d’aspecte «romanès o gitano» que li va fer mala espina.

La tercera versió

Notícies relacionades

Ahir va començar a l’Audiència de Barcelona el judici contra Gilson per l’homicidi d’Anita. Davant del jurat va explicar una altra versió del que va passar aquella nit, la tercera. S’assemblava molt a l’última que va explicar als policies. Diferia, però, en una cosa important. Ahir va explicar que va ser Anita la que no va voler marxar de la platja. Va intentar convèncer-la però, finalment, va haver de cedir i la va deixar allà, beguda, seminua i sola.

El que Gilson no va dir és que l’escullera on va aparèixer Anita és un lloc que coneix bé. Els investigadors van trobar fotos que el situen en aquell punt. Per això pensen que el més probable és que portés allà Anita, perquè aquella nit plovisquejava i aquell era un lloc ideal per estar a cobert i enrotllar-se. Ho pensen també perquè als pulmons de la noia l’autòpsia va trobar la mateixa sorra que la policia va recollir al costat del seu cadàver. Aquests grans de sorra els va respirar Anita l’última vegada que va intentar agafar aire amb força, mentre algú l’ofegava. Els indicis policials apunten que aquest algú ha de ser Gilson. Però no hi ha proves sòlides. Si Gilson ha dit la veritat, en la seva tercera versió, l’assassí d’Anita està lliure. La fiscalia dubta: demana per a ell 14 anys de presó per homicidi o una multa per omissió del deure d’auxili. 

Temes:

Assassinats