Aldees Infantils, premi Princesa d'Astúries de la concòrdia

L'oenagé treballa en l'acolliment i l'educació de nens desafavorits

cjane35403793 gra095 madrid  6 9 2016   aldeas infantiles sos  una organiz160906121817

cjane35403793 gra095 madrid 6 9 2016 aldeas infantiles sos una organiz160906121817 / Martin Alipaz

2
Es llegeix en minuts

L'organització solidària Aldees Infantils ha sigut guardonada amb el premi Princesa d'Astúries de la concòrdia 2016. La decisió s'ha donat a conèixer aquest dimarts a l'Hotel de La Reconquista d'Oviedo.

Aquesta ONG, fundada a Àustria el 1949 per Hermann Gmeiner, fa projectes per impulsar el desenvolupament i l'autonomia de nens desafavorits, i treballa en el camp de la prevenció i l'acolliment en entorns familiars.

La candidatura, proposada per l'exjugadora de la selecció espanyola de bàsquet Amaya Valdemoro, es va imposar entre les 33 que en aquesta ocasió optaven a aquest guardó, entre elles, el procés de pau a Colòmbia, la Policia Nacional o la Fundació Advocats d'Atocha.

Actua com una federació d'associacions nacionals d'Aldees Infantils SOS, amb presència en 134 països i territoris. El seu actual president és l'indi Siddhartha Kaul. A Espanya està present des del 1967, encara que es va constituir oficialment el 1981.

Cada Aldea Infantil SOS està composta per diverses llars on viuen les anomenades 'Famílies SOS', formades per una mare o pare o tots dos, que conformen un entorn en el qual procuren que els menors se sentin respectats, estimats i protegits, com si estiguessin a la seva pròpia casa. En el procés d'acollida d'Aldees Infantils SOS, els grups de germans biològics sempre es mantenen units.

Aldees Infantils SOS Espanya té vuit aldees a Barcelona, Pontevedra, Madrid, Granada, Conca, Santa Cruz de Tenerife, Saragossa i Las Palmas de Gran Canaria on el 2014 va atendre 6.275 nens i joves, també finança quinze aldees a Iberoamèrica i tres a l'Àfrica, que acullen 17.228 nens i joves.

ACTE D'ENTREGA A L'OCTUBRE

Cada un dels premis Princesa d'Astúries està dotat amb una escultura de Joan Miró -símbol representatiu del guardó-, 50.000 euros en metàl·lic, un diploma i una insígnia. Els guardons seran entregats a la tardor a Oviedo en un solemne acte presidit pels Reis.

Notícies relacionades

Aquest és l'últim dels vuit premis Princesa d'Astúries que s'anuncien aquest any, en què compleixen la seva 36a edició. Anteriorment es va atorgar el premi Princesa d'Astúries de les arts a l'actriu i directora d'escena Núria Espert; i el de comunicació i humanitats, al fotoperiodista nord-americà James Nachtwey.

El de ciències socials, a la historiadora britànica Mary Beard; el d'investigació científica i tècnica a l'enginyer mecànic i biofísic nord-americà Hugh Herr; el dels esports, al triatleta espanyol Javier Gómez Noya; el de les lletres, a l'escriptor nord-americà Richard Ford i el Premi Princesa d'Astúries de cooperació internacional, a la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC en anglès) i l'Acord de París.