DADES DE SANITAT

Madrid registra el primer cas a Espanya de contagi de Zika per via sexual

El nombre de malalts diagnosticats augmenta entre els viatgers a zones afectades

Madrid registra el primer cas a Espanya de contagi de Zika per via sexual

REUTERS / DANIEL BECERRIL

2
Es llegeix en minuts

El nombre de casos diagnosticats del virus Zika a Espanya ja puja a 247, deu més que la setmana passada, i 39 d'aquests corresponen a dones embarassades, una més que en l'últim recompte. Són les dades facilitades aquest dilluns pel Ministeri de Sanitat, que ha establert una vigilància dels casos importats de malaltia per Zika en col·laboració amb l'Institut de Salut Carles III i les comunitats autònomes.

Entre aquests figura el primer cas de transmissió per via sexual d'aquest virus registrat a Espanya -concretament a Madrid-, una dona contagiada per la seva parella, un home que havia estat durant els mesos d'abril i maig en un país llatinoamericà. A la comunitat no s'ha detectat la presència del mosquit 'Aedes albopictus', un dels que transmeten la malaltia.

Els 247 casos confirmats d'infecció per aquest virus han sigut detectats en persones procedents o que havien visitat països afectats, menys un cas autòcton de transmissió per via sexual a la Comunitat de Madrid. En dos casos de dones embarassades s'ha detectat Zika congènit i en les dues ocasions les mares es van infectar en zones de risc.

Totes les dones embarassades estan sent sotmeses a una exhaustiva vigilància mèdica d'acord amb el protocol de seguiment que estableix el Ministeri de Sanitat. Encara que el quadro clínic d'aquest virus és lleu, en el cas de les embarassades hi ha altes sospites que pugui provocar microcefàlia o altres alteracions neurològiques en els nadons.

95 CASOS A CATALUNYA

La resta dels casos confirmats a través de la xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica corresponen a persones que havien viatjat a països afectats, i es tracta, doncs, de casos importats. Del total de diagnosticats, 95 dels casos s'han notificat a Catalunya, 61 a Madrid, 18 a Aragó, 14 a Castella i Lleó, 10 a Galícia, 10 a la Comunitat Valenciana, 8 a Andalusia, 6 a la Rioja, 6 al País Basc, 5 a Navarra, 5 a les Balears, 4 a les Canàries, 2 a Astúries, 2 a Múrcia i 1 a Castella-la Manxa.

Notícies relacionades

A principis de maig es va detectar a Catalunya el primer cas a Espanya de microcefàlia d'un fetus de qui la mare es va encomanar del virus. Al juny, es va notificar un segon cas de malformació cerebral en el fetus a conseqüència del Zika.

El virus del Zika té uns símptomes semblants a la grip -malestar general i un exantema (erupció a la pell) amb picors- que solen remetre en quatre o cinc dies, encara que alguns infectats ni tan sols tenen símptomes. 

Temes:

Zika