Gent corrent

Sayaka Kamikariya: "He après català jugant a Scrabble"

Participant de la primera competició internacional de Scrabble en català. Serà el pròxim cap de setmana a Lilla, França

«He après català  jugant a Scrabble»_MEDIA_1

«He après català jugant a Scrabble»_MEDIA_1 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Un anell amb la L·L (geminada) en una peça de Scrabble a la mà dreta, i un altre, amb la F, a l'esquerra, són els amulets de la sort d'aquesta japonesa apassionada de l'Scrabble. Els porta en cada campionat del joc que enllaça lletres de paraules per crear nous vocables. Sayaka Kamikariya (Tòquio, 1969) admet que no és cap crac jugant-hi, però anima a practicar Scrabble en català a qui desitgi dominar aquesta llengua sense l'angoixa d'exercicis sistemàtics. Ella va entrar de ple en el joc a través d'un concurs i avui presideix la Federació Internacional de Scrabble en Català, la FISC.

-¿Va concursar sense conèixer el joc? Sí, i vaig guanyar el premi a la millor jugada. Va ser el meu professor de català del Consorci per a la Normalització Lingüística a l'Hospitalet qui em va dir que m'hi presentés. Guanyar em va animar molt a seguir jugant, i el premi va ser un joc de Scrabble i un diccionari. Puc dir que he après català jugant a Scrabble.

-¿Què la va portar a Catalunya? Bé, jo vaig viatjar primer a Salamanca, perquè volia aprendre castellà i em van dir que allà era el millor lloc. I allà vaig conèixer el meu marit, que és cordovès, però vam venir a viure a l'Hospitalet. Tenim dues filles.

-¿Per què es va apuntar a classes de català? Perquè tota la paperassa de l'escola de les meves filles era en català i ho necessitava. Però també perquè recordo que, al Japó, m'agradava que la gent que venia a viure allà aprengués japonès, que no parlés només anglès. Per mi és una manera de respectar la gent del país. És clar que jo tinc facilitat per als idiomes, vaig estudiar literatura anglesa i vaig usar l'anglès en l'empresa on vaig treballar, Nippon Electric Company.

-¿L'Scrabble existeix en japonès? Que jo sàpiga, no. Hi ha una cosa semblant, però com que tenim diferents sistemes d'escriptura -kanji, katakana, hiragana-, l'Scrabble seria massa complicat.

-¿I l'Scrabble en castellà el practica? Sí, però principalment competeixo en català. Jugo en castellà i en anglès, però jugar en diversos idiomes és complicat. En la competició de Lilla, dissabte i diumenge, concursaré en català i em quedo algun dia més per competir en castellà. Tenir nivell per competir implica practicar molt, estudiar i fer servir el diccionari.

-¿Quantes hores practica a la setmana? No les he comptat, però cada dijous en una sala del CPNL de l'Hospitalet hi juguem un grup, de les 19 a les 21 hores. Després d'aquell primer concurs al qual vaig anar, els participants de l'Hospitalet vam decidir crear el club de Scrabble en català de la ciutat, i jo el presideixo. Hi ha dos membres de 85 anys, l'Scrabble és molt bo per a l'agilitat mental. Com que també presideixo la Federació Internacional de Scrabble en Català, ara aquest joc forma part de la meva vida. Sense ell ja no puc viure.

-¿Què fa com a presidenta? Organitzo campionats, almenys un al mes, i el primer dissabte de mes, de dotze a una, a la Biblioteca Central Tecla Sala de l'Hospitalet [a la foto] invitem a venir les famílies amb els seus fills a practicar Scrabble. Primer hi ha una sessió de contacontes i, utilitzant les paraules que han sortit en el conte, juguem. A partir de l'1 d'octubre ho començarem a fer també a la biblioteca de Castelldefels.

Notícies relacionades

-¿Quants jugaran en català a Lilla? De moment, sis, i falta gent per confirmar. Pot inscriure-s'hi qui vulgui. La nostra federació (www.fiscrabble.catde 10 clubs) va aconseguir que es fes aquest Primer Festival Internacional de Scrabble en català i comptem amb la col·laboració del CPNL, la Generalitat, i Mattel, entre altres. Confiem que cada any hi hagi més participants, com en el campionat escolar.

-¿En què consisteix aquest campionat? Competeixen alumnes d'escoles on fem tallers de Scrabble, ja en són 50. M'encanta, perquè és una gran oportunitat d'aprendre català de manera lúdica. Sent estrangera, em motiva molt compartir-lo amb qui ha vingut de fora.

Temes:

Gent corrent