ALERTA SANITÀRIA

Primera mort d'un nadó als EUA per Zika

En el cas, registrat a Texas, la mare es va encomanar a l'estranger i la seva filla va néixer amb microcefàlia

 

  / AP / FELIPE DANA

1
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Els Estats Units han informat aquest dimarts de la primera mort d'un nadó per Zika dins del país. El cas s'ha registrat a Texas i la defunció es d'una nena acabada de néixer que patia microcefàlia i va morir sols unes hores després de néixer. La seva mare, segons les autoritats, va viatjar a Llatinoamèrica quan estava embarassada. Va ser llavors quan va contraure el virus, que va infectar el fetus a l'úter.

Almenys 15 nadons han nascut als EUA amb defectes associats al Zika, mentre que el Centre de Control i Prevenció de Malalties (CDC, per les seves sigles en anglès) està controlant gairebé 1.000 dones embarassades infectades tant als EUA com en el territori lliure associat de Puerto Rico. Almenys hi ha set casos registrats d'embarassos amb fetus afectats que no han arribat a donar a llum, però el de Texas és el primer cas conegut de mort d'un nounat afectat pel virus.

Notícies relacionades

La gran majoria dels contagis registrats als EUA s'han produït en viatges a l'estranger però en les últimes dues setmanes Florida ha confirmat 17 casos d'infecció “autòctons” transmesos per picades de mosquits locals, un brot que té el seu focus a l'artístic barri de Wynwood, a Miami.

Aquesta explosió va portar dilluns passat el CDC a recomanar a les dones embarassades que no viatgessin a aquesta zona del sud de Florida. L'alerta de viatge és molt limitada i sols afecta a una àrea de menys de dos quilòmetres quadrats però no té precedents i és la primera vegada que s'emet una alerta de l'estil dins del territori continental dels EUA per un brot d'una malaltia infecciosa.