ELS MERCATS AL CARRER

Manters a València, el joc del gat i la rata

La policia local i els venedors ambulants ballen la 'yenka' per tota la ciutat. Dels mercats al centre i cap al passeig marítim, i tornar a començar

 

  / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Migdia al mercat de Benicalap, un dels més populars de València. L’oficial en cap del Grup d’Operacions Especials de la Policia Local que avui està a càrrec de la vigilància –i que declina donar el nom– li pregunta a Mor, un dels manters senegalesos que habitualment treballa per aquí però que avui va de buit:  «Què, ¿avui no vens? Si sempre sou aquí. No us en canseu». Mor li contesta: «¿Tu tens gana? S’ha de tenir gana per entendre-ho».

El combat dialèctic acaba en taules. Avui, en presència de la periodista, no s’ha detingut ningú ni s’ha fet cap decomís. «Més que evitar la venda il·legal, intentem evitar que surtin en allau i que algú s’acabi lesionant», diu l’agent. Al juny, els manters es van manifestar a València per protestar per l’«assetjament» policial. El fenomen és calcat al d’altres poblacions de la costa mediterrània.

Els venedors col·loquen les seves teles al mig del passadís més concorregut. Falu porta sabatilles falses amb els logos de Nike i d’Adidas que salten només de rascar-los amb l’ungla. Un altre ofereix polos i samarretes de futbol. Un tercer, cedés i pel·lícules, Més enllà es col·loca el de les bosses i així fins a una desena. El mercat es munta i desmunta ràpidament perquè, cada 10 minuts, s’entreveu una parella de policies locals. Els venedors van fent córrer la veu i s’esfumen junts, en grup, perquè han après que si van sols és més fàcil que els «cacin» i els requisin la mercaderia. Quan els agents s’allunyen, tornen a començar.

Notícies relacionades

I així cada dia. Als mercats dels barris o al llarg dels carrers de vianants del centre i, a les nits, al passeig de la Malvarrosa, la platja de la ciutat. «Intervenim material molt poques vegades, el que passa és que tenen por perquè, com que molts són il·legals, si els enganxem la cosa pot derivar a Immigració», exposa un dels agents que treballa a l’operatiu especial de platges. A Espanya, tenir antecedents policials o penals t’invalida per renovar el permís de residència.

És dissabte a la nit i els ambulants han estès la mercaderia al davant de les casetes de quincalla autoritzades. Khadim, que ven roba esportiva, no ha tingut temps de treure tot el mostrari. No han passat ni set minuts i un noiet ja està xiulant per alertar de l’arribada de la policia. «Deixa treballar els negres, ¡home!», demana a crits una veïna. Agents, veïnat i manters es coneixen tots. De fet, els caps de la policia són els mateixos que hi havia durant el llarg govern de Rita Barberá.