ESTRELLA COMPROMESA

Gloria Gaynor canta per l'escola pública espanyola

La reina de la música disco interpreta el seu 'I will survive' amb els alumnes del col·legi Luis Vives de València

Nens, professors, pares i personal del centre van gravar fa uns mesos un vídeo convertint la cançó en un al·legat per l'educació pública

Vídeo dels estudiants del col·legi Luis Vives de València. / periodico

3
Es llegeix en minuts

La reina de la música disco, Gloria Gaynor, ha tornat aquest dilluns a l'escola. I s'ha emocionat. Ha estat a València, al col·legi públic Luis Vives, on alumnes, professors, pares i fins i tot les cuineres van participar fa uns mesos en un vídeo en defensa de l'escola pública, versionant la popularíssima 'I will survive'.  Aquest dilluns, els nois han tingut l'oportunitat d'interpretar el que també és el nou himne de l'escola davant la intèrpret de la cançó original. Gaynor ha acabat cantant a una sola veu amb ells. La diva nord-americana ha finalitzat amb llàgrimes als ulls.

"És un moment increïblement emocional per a mi, tinc fans per tot el món però, honestament, amb ningú se sent l'amor així", ha dit Gaynor després de comprovar l'energia amb què la canalla ballava el seu gran èxit. La rebuda a l'escola ha sigut aclaparadora: amb tota la calor del juliol i en plenes vacances, el Luis Vives s'ha abocat en la visita de l'artista que va conèixer la iniciativa a través de les xarxes socials. Aquest dilluns, aprofitant que a la nit ofereix un concert a la capital valenciana, Gaynor els ha volgut conèixer en persona.

La reinterpretació escolar de l''I will survive' --rebatejada com 'El Luis Vives es genial'-- conté un missatge clar en defensa dels valors de l'escola pública i la il·lusió per aprendre. L'elecció de la cançó no és cap coincidència: el Vives sap prou bé què significa sobreviure i tirar endavant malgrat les dificultats, ja que part del sostre fals de l'escola va caure el 2012 a causa del deteriorament de les instal·lacions.

"Nunca jamás podré olvidar al gran colegio Luis Vives/ el sitio que me vio crecer./ Tus sueños puedes lograr/ respetando a los demás./ Te sentirás muy especia", canten els nens amb els acords del 'sobreviuré' de Gaynor. "Per a nosaltres ha sigut tota una sorpresa que no ens esperàvem, que la mateixa  Gloria Gaynor vulgui venir a l'escola i conèixer els nens", ha explicat la directora de l'escola, María Pilar Estela, que ha recordat els modestos recursos de què disposa l'escola pública.

TREBALL DE CURS CONTRA EL FRACÀS ESCOLAR

La lletra d'aquesta versió és un treball col·lectiu dels 220 alumnes de l'escola, ha detallat Estela. Se'ls va demanar que contestessin què significava per a ells el Luis Vives i amb les respostes s'han construït les estrofes. Tot aquest treball, a més, s'emmarca dins del programa d'innovació educativa de lluita contra el fracàs escolar a través de la música que impulsa la Conselleria d'Educació de la Comunitat Valenciana.

La recompensa a tot plegat ha sigut encara més immensa quan Gaynor ha agafat el micròfon i ha interpretat aquest dilluns, a l'escola, la tornada de la cançó que la va catapultar a l'èxit mundial i va ser disc de platí el 1978.

"Vull agrair de tot cor que m'hàgiu honorat d'aquesta manera", ha afirmat la nord-americana de 67 anys, davant l'emoció dels nens que havien preparat una coreografia.

LA TUNA, UN VENTALL I UNA ORXATA

Les sorpreses han continuat, perquè la històrica escola (aquest any ha celebrat el centenari de la creació) tenia preparada una tuna que ha fet la cort a "Miss Gaynor", que no ha parat de somriure --"m'encanta", ha dit fluixet-- durant la interpretació dels nens i de la mateixa tuna.

Quan la Cuarentuna Universitària de València havia començat la segona cançó, Gaynor l'ha fet parar: volia que toquessin 'Cielito Lindo' i els seus desitjos s'han complert. Novament, ha agafat el micròfon per acompanyar-los entre els aplaudiments dels centenars de persones reunides al pati per a l'emotiu esdeveniment.

Notícies relacionades

El color valencià l'han posat els regals per a Gloria, un ventall i una cartera d'espolí, totes dues procedents del Col·legi d'Art Major de la Seda "perquè s'han d'exportar els productes de la terra i estar-ne orgullosos", com ha afirmat una assistent a l'acte. A més, per sufocar les elevades temperatures, a la diva de la música disco se li ha ofert un got d'orxata amb què ha posat el colofó a la trobada a l'escola.

Amb tota la seva elegància, ha reconegut que no tenia "paraules" i ha donat gràcies "a Déu per vosaltres, per 'I will survive' i per cada cançó" que l'ha ajudat a "fer el mateix per gent de tot el món".