auge dels grups de manipupació psicològica

"Deia que era déu"

Una jove relata el temps que va passar enganxada a un grup liderat per un homeòpata de Sabadell que va ser condemnat per abusos sexuals

fcosculluela34532394 30 6 2016   la garriga   una noia a casa seva que acaba de s160715164724

fcosculluela34532394 30 6 2016 la garriga una noia a casa seva que acaba de s160715164724

2
Es llegeix en minuts
Ferran Cosculluela
Ferran Cosculluela

Periodista

ver +

Raquel (que és un nom fictici) explica que va passar gairebé dos anys 'enganxada' a un grup que, tant ellla com el psicòleg Miguel Perlado (que ha tractat tres afectats), asseguren que estava basat en la manipulació psicològica. El líder i mestre, Francesc Fonollet, un homeòpata de Sabadell, seguiria en actiu si no hagués sigut condemnat a sis anys de presó el mes de maig passat per abusar sexualment de dos pacients.

“Era una època en què estava decaiguda i trista. Acabava de trencar una relació de vuit anys i havia canviat de feina. Un amic em va aconsellar que anés a la consulta", comenta. En la primera visita, el terapeuta va posar en dubte la seva forma de pensar i tot el que havia fet en la vida. El que havia estudiat, el que havia llegit.

UN CURS PER SANAR 

Després li va fer unes proves per saber quines emocions l'estaven pertorbant. “Em va donar una llista de 12 emocions, entre elles tristesa, angoixa i problemes sexuals”, diu Raquel. A partir de llavors, va començar a anar a la seva consulta i després l'homeòpata li va proposar realitzar un curs. “S'havia guanyat la meva confiança i em va dir que tenia aptituds per ser una bona terapeuta. Que, si volia, podia ser com ell, però havia de renunciar a algunes coses”, recorda.

El curs, que va durar un any, es realitzava un cap de setmana al mes a Sant Cugat. Havia entre 15 i 20 alumnes i la formació es basava en aprendre a estimar. “Deia que la parella era l'antítesi de l'amor, que si ens despreníem de les emocions podríem estimar de veritat i sanar a la gent. Deia que ell era déu”, afirma.

Ningú posava en dubte els seus ensenyaments, tots pagaven religiosament el curs i la majoria d'alumnes assistien a més a la consulta del mestre, un home de més de 60 anys de personalitat aclaparadora. El curs establia nivells, però Fonollet (que ha declinat donar la seva versió dels fets a aquest diari) feia dubtar als alumnes d'en quin es trobaven.

PROPOSICIONS SEXUALS

Notícies relacionades

Raquel assegura que les seves insinuacions sexuals eren constants. “Deia que era una persona experta i que si les noies volíem experimentar un alliberament, li ho diguéssim. Que si no, mai podríem sentir-nos bé i felices. Deia que si tractava les nostres ànimes, per què no li deixàvem tocar els nostres cossos”, rememora.

La jove explica que el terapeuta a vegades la fregava amb les seves parts íntimes quan la tractava a la llitera, una situació desagradable que es repetia en les anomenades sessions d'abraçades. Al final del curs va dir als alumnes que encara no estaven preparats i que havien de repetir-lo. Aquella gota va fer acabar la paciència de Raquel, que va deixar el grup, encara que amb força por. “Ens va dir que havia posat un xip al nostre interior i creia que em perseguia”, explica.