¡Compte amb el Pokémon!

La Guàrdia Urbana, Trànsit i l'OCU alerten dels perills de l''app' de Nintendo que arrasa a tot el món

Desenes d'usuaris hi juguen diàriament a Barcelona malgrat que l'aplicació encara no està disponible a Espanya

La nova aplicació de Nintendo desferma la bogeria entre els joves de Barcelona. / RICARD FADRIQUE

5
Es llegeix en minuts
MARIA IGLESIAS / BARCELONA

El furor que està provocant el joc Pokémon Go a tot el món ha arribat a Barcelona. I els especialistes en seguretat i mobilitat, juntament amb les associacions d'usuaris, ja estan avisant que, com tota febre, l''app' de Nintendo pot tenir conseqüències indesitjables. En especial possibles accidents, encara que tampoc es descarten la descàrrega de virus juntament amb les versions no oficials, els sobrecostos de tarifa per les microcompres i l'ús de dades que consumeix l'aplicació, intromissions en la intimitat dels usuaris a causa les geolocalitzacions o possibles interaccions amb el gmail.

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha sigut una de les primeres policies que han donat l'alarma amb un tuit publicat dimecres passat en to desenfadat, en el qual advertia: “Pares i mares, pacteu amb els vostres fills on i com jugar al Pokémon Go. No volem un ‘game over’ imprevist”. El missatge va acompanyat d'una foto en el qual es veu un cotxe que està a punt d'atropellar un ‘Eevee’, una de les criatures del joc.

En la mateixa línia, la Direcció General de Trànsit ha penjat un missatge en el seu compte de Twitter amb imatges dels populars dibuixos, en el qual recorda que si es va caminant i mirant el mòbil es corre el risc de tenir un accident. I afegeix: “No te la juguis per una distracció”. El servei d'emergències de la Comunitat de Madrid també s'ha sumat a les advertències amb aquest avís en les xarxes socials: “O condueixes o busques 'pokemon'. ¡Les dues coses a la vegada no! T'ho diu ‘Pikachu” (la criatura més popular de la saga).

AVÍS PER A PARES I EDUCADORS

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) també ha advertit pares i educadors dels "riscos" d'aquest joc, que funciona utilitzant la geolocalització i la realitat augmentada. L'organització aconsella no descarregar l'aplicació fins que no estigui disponible oficialment a través de Nintendo, ja que pot generar problemes o virus.

També recomana que s'estudiïn amb atenció les pròximes factures del mòbil, perquè a mesura que s'avança en el joc cal fer pagaments a través de microcompres de l'aplicació. "És necessari controlar aquests despeses addicionals per no trobar-nos amb factures excessives", segons l'entitat, que recorda que el joc consumeix els dades contractades en les tarifes i la bateria del mòbil a gran velocitat.

Nick

Turista dels eua, 21 anys

No és com les consoles de Nintento, on hi ha un mapa prefixat i amb límits.Tothom forma part del joc, cada carrer i cada racó"

A més, l'OCU subratlla els riscos que pot suposar el joc per a la integritat física de les persones. "Estar constantment pendent de la pantalla del telèfon alhora que caminem pot portar a oblidar-nos de cotxes, semàfors i altres perills", avisa.

Altres factors que convé conèixer és com pot afectar l'accés al gmail per part de l'aplicació i, per descomptat, tenir en compte que, com amb qualsevol joc o tecnologia, és important limitar el nombre d'hores al dia que s'hi dedica perquè pot produir addició.

Com passa a la resta del món, entre els usuaris del joc abunden aquells joves que van créixer amb la sèrie i els adolescents aficionats als videojocs en general. Malgrat que el producte no ha arribat oficialment a Espanya, a Barcelona ja s'han portat a terme trobades entre aficionats, com l'organitzada aquest dijous al Turó Park.

Marta

Catalana de 23 anys

És un joc que enganxa. He demanat que m'ampliïn la tarifa de dades que tinc, perquè ara no hi puc jugar gaire quan surto al carrer"

PER TOT BARCELONA

Però aquesta quedada no era l'únic punt on els jugadors buscaven les criatures de la sèrie amb la càmera del mòbil. Era possible trobar-los en molts llocs, des de turistes de visita fins a joves que aprofiten el 'wi-fi' de l'AppleStore de la plaça de Catalunya per poder jugar.

“No és com el joc de les consoles Nintendo, on hi ha un mapa prefixat i amb límits”, diu Nick, de 19 anys, que ha vingut de vacances des dels EUA. “Tothom forma part del joc, cada carrer i cada racó”, afegeix.

“Estem esperant per entrar a la Casa Batlló”, explica Kavi, company de viatge de Nick. “He descobert que la casa és un gimnàs Pokémon” (escenaris en els quals es pot jugar contra altres jugadors), explica el jove mentre disputa una batalla amb un rival davant de l'emblemàtic edifici de Gaudí, que ara s'ha convertit en una parada necessària per a qualsevol jugador.

NEUS MASCAROS 

Un usuari juga al Pokémon Go davant la Casa Batlló.

Malgrat les advertències, és fàcil adonar-se de qui està absorbit per l'‘app’ mentre va pel carrer. Mayke, una alemanya de 20 anys, busca una ombra per la plaça d'Universitat, encara que no pot deixar de mirar la pantalla. “Em sembla molt entretingut i original, així que de tant en tant l'obro per veure amb què em trobo”, explica la noia.

AMPLIACIÓ DE LA TARIFA

Altres es declaren obertament addictes al joc, com la Marta, de 23 anys, que assegura que aquest mateix dijous ha passat per una oficina de Vodafone. “He demanat que m'ampliessin la tarifa de dades perquè amb les megues que tinc no puc jugar gaire quan surto al carrer”.  

Davant d'aquesta situació, una mare preocupada explica que no entén la popularitat d'aquesta aplicació mòbil i es mostra preocupada per la situació. “Que la gent pugui fer-se mal pel simple fet d'estar enganxada al joc és una cosa que no acabo d'entendre”.

Natàlia

Catalana de 21 anys

Això és com un somni que s'ha fet realitat. Encara recordo la cançó de la sèrie: 'Viatjaré a qualsevol lloc, arribaré a qualsevol racó..."

A la plaça de Catalunya, dues amigues de 15 i 16 anys expliquen que saben més aviat poc sobre el món ‘Pokemon’ i l'aplicació. “Ahir vaig veure un vídeo d'un ‘youtuber’ i hem volgut provar-ho, però l'únic que sé és que surt ‘Pikachu”. Està clar que els més entusiasmats són els joves de la ‘generació Pokémon’, que ara ronden la vintena, aquells que van créixer amb la sèrie animada.

A QUALSEVOL RACÓ

Eric, de 23 anys, confessa que ha jugat amb aquestes criatures des que era petit. “Ja em va semblar increïble quan vaig provar l'edició XY en 3D, però la realitat augmentada és un altre nivell”, afirma el jove, que considera que Nintendo hauria d'haver llançat l''app' i no limitar-se només a jocs per a un públic infantil.

Notícies relacionades

“Encara recordo la cançó de la sèrie”, diu emocionada la Natàlia, de 21 anys. “Això és com un somni que s'ha complert. De petita volia que els ‘pokemon’ existissin i poder ser entrenadora. És una mica així”, acaba dient entre rialles el seu comentari sobre l'aplicació.

La cançó a la qual es refereix la Natàlia diu: “Viatjaré a qualsevol lloc, arribaré a qualsevol racó…” I Pokémon Go ho ha complert.