OPERACIÓ DE LA GUÀRDIA CIVIL

Catorze detinguts per engreix il·legal de bestiar a Lleida, Saragossa i Osca

Aconseguien un sobrepès d'entre 40 i 60 quilos per animal amb productes que podien ser nocius per a la salut en dosis altes

Una granja de vaques a Vallfogona de Balaguer.

Una granja de vaques a Vallfogona de Balaguer. / RAMON GABRIEL

2
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Civil ha detingut 14 persones per engreix il·legal de bestiar en una operació que continua oberta i que s'ha desenvolupat principalment a les províncies de Lleida, Osca i Saragossa.

S'estima que el 2015 es van posar a la venda més de 1.300.000 quilos de carn presumptament engreixada amb productes il·legals i que podien ser nocius per a la salut en dosis altes, informa la Guàrdia Civil.

En l'operatiu es van recollir més de 150 mostres de bestiar boví de 30 explotacions ramaderes i escorxadors i les anàlisis de pinso, carn i orina van mostrar un resultat molt per sobre del límit màxim de residus en corticoesteroides.

Els agents han detectat connexions amb altres països tant de dins com de fora de la Unió Europea i no descarten noves detencions.

Als detinguts se'ls imputen delictes continuats contra la salut pública, falsificació documental i pertinença a grup criminal organitzat.

Es tracta de l'operació Pakito's, iniciada pel Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil d'Osca a finals del 2014, en què han sigut arrestats 14 veïns d'aquesta província i de les de Saragossa i Lleida d'entre 43 i 73 anys.

La Guàrdia Civil d'Osca va tenir coneixement de presumptes pràctiques d'engreix il·legal de bestiar boví en granges de les comarques de la Llitera i el Baix Cinca, i es va començar una investigació per determinar la veracitat de les informacions rebudes.

Es van instruir diligències que van ser entregades al Jutjat d'Instrucció número 1 de Montsó (Osca), ja que es va constatar que presumptament s'estaven subministrant productes promotors il·legals de creixement i substàncies prohibides beta-antagonistes per a l'engreix il·legal en diferents explotacions de bestiar boví.

ESCORXADORS DE CATALUNYA I ARAGÓ

En concret, en granges d'Osca i Saragossa, per al seu posterior sacrifici en escorxadors de Catalunya i Osca. Un grup criminal organitzat s'encarregava de la distribució de les substàncies prohibides i la posterior comercialització de la carn.

Els agents van inspeccionar més de 30 instal·lacions i van agafar mostres de pinso, aigua, orina i pèl en explotacions ramaderes, així com de carn en escorxadors.

El setembre del 2015 es va procedir a la detenció de dos ramaders a la província d'Osca com a presumptes integrants de la trama.

El mes de febrer passat es va constituir un equip de treball juntament amb els Mossos per col·laborar en les gestions a Catalunya, es va aconseguir determinar el desplegament de l'organització i el paper dels integrants i es van obtenir proves dels delictes comesos.

Notícies relacionades

En primer lloc, els ramaders introduïen en l'aliment dels animals unes substàncies beta-antagonistes de difícil detecció i posteriorment administraven dexametasona.

En l'última fase de criança dels animals amb l'administració d'aquestes substàncies s'aconseguia un sobrepès d'entre 40 i 60 quilos per animal, cosa que permetia obtenir un benefici extra per animal, ja que el preu de la carn a la llotja és d'uns cinc euros el quilo.