El 60% dels fills d'immigrants a Espanya estan en risc de pobresa

Unicef reclama més mesures contra l'exclusió social infantil, que posa en risc el 34,4% dels nens espanyols

 

  / NÚRIA PUENTES

3
Es llegeix en minuts

La taxa de risc de pobresa o exclusió social infantil és del 34,4% per als nens a Espanya i escala fins al 60,3% quan aquests nens són fills de migrants establerts al país, segons l'informe sobre l'Estat Mundial de la Infància corresponent al 2015 i difós aquest dimarts per Unicef.

Segons explica, la mitjana de pobresa infantil a la Unió Europea és del 21,1%, nivell que supera Espanya amb un 34,4% dels seus nens en risc al tancament de l'any passat, i que es veu accentuada en el cas dels fills de migrants: Un de cada dos està vivint en la pobresa, cosa que "posa en evidència les barreres d'aquests col·lectius en l'accés a drets i serveis".

L'informe proposa "un enfocament integrat que se centri en les intervencions de salut, nutrició, aigua i sanejament, protecció i aprenentatge durant els primers anys de vida dels nens" que, al seu parer, "té la possibilitat d'establir una base ferma per a la resta de les seves vides".

No és l'única advertència que eleva per a Espanya aquesta anàlisi mundial, segons el qual "als països industrialitzats també s'han estancat els progressos en matèria d'educació, en el marc de la crisi, cosa que tindrà greus conseqüències en el futur". "A Espanya, la taxa d'abandonament escolar el 2015 va ser del 20%, molt per sobre de la mitjana dels països de la UE, que se situa al voltant de l'11%. A més, la taxa d'abandonament és més alta en els nens que en les nenes (24% davant el 15,8% en les nenes)", destaca Unicef.

A més, exposa que el 2014 i en comparació amb el 2009 la inversió en educació a Espanya es va reduir en 5.000 milions d'euros anuals, i la inversió en protecció social dels nens i les seves famílies en 2.700 milions d'euros.

MÉS PRESTACIONS PER ALS MENORS

"Les prestacions econòmiques són un element primordial per ajudar els nens més pobres i les seves famílies a garantir una adequada nutrició i educació. Els mecanismes socials de protecció representen un instrument efectiu per reduir la vulnerabilitat i la privació, enfortint les capacitats de les famílies per cuidar i protegir els seus fills", diu l'informe.

Per Unicef, les inversions en els nens que viuen en les situacions més vulnerables poden produir beneficis immediats i a llarg termini. "Les transferències d'efectiu, per exemple, han demostrat la seva utilitat per ajudar els nens a continuar a l'escola més temps i avançar a nivells superiors de l'ensenyament", afirma.

En aquest sentit, diu que com a mitjana, cada any addicional d'educació que el nen rep augmenta els seus ingressos en aproximadament un 10% quan es converteix en adult. I per cada any addicional d'escolaritat, les taxes de pobresa del país baixen en un 9%.

PLA PER A DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE

"Des d'Unicef Comitè Espanyol insistim a aconseguir un Pacte d'Estat per la Infància que inclogui un increment substancial de la inversió en temes d'infància, i que perfili els mecanismes per lluitar contra la pobresa infantil", reivindica aquesta agència de l'ONU.

El capítol espanyol d'Unicef insta el nou Govern a concretar un pla per complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que inclogui indicadors de lluita contra la desigualtat i que se centri específicament a arribar als nens més vulnerables del país. "La desigualtat no és inevitable ni insuperable. Obtenir millors dades sobre els nens més vulnerables, aplicar solucions integrals als desafiaments que enfronten els nens, establir formes innovadores d'abordar els antics problemes, realitzar inversions més equitatives i augmentar la participació de les comunitats són totes elles mesures que poden contribuir a establir una igualtat d'oportunitats per a tots els nens", assegura.

Notícies relacionades

Segons les tendències actuals, fins a 69 milions de nens menors de 5 anys podrien morir per al 2030 per causes evitables i 167 milions viuran en la pobresa, segons un informe publicat avui per Unicef. Als nens en situació de vulnerabilitat els espera "pobresa, analfabetisme i mort prematura". A més, l'agència de l'ONU projecta que per a aquell any 750 milions de dones s'hauran casat sent encara nenes.

"Els nens més pobres tenen el doble de probabilitats que els més rics de morir abans de complir cinc anys i de patir desnutrició crònica", assenyala Unicef en la publicació. Les zones geogràfiques que més pateixen aquesta bretxa de desigualtat entre nens rics i pobres són Àsia meridional i Àfrica subsahariana, on l'accés dels nens a l'escola primària és inabastable per a moltes famílies. D'acord amb Unicef, a l'Àfrica subsahariana hi ha 247 milions de nens que viuen en una "pobresa multidimensional".