Rull anuncia sancions a Adif i a Renfe per la mala gestió de la xarxa ferroviària

Els maquinistes estan convocats diumenge a una nova jornada de vaga en protesta per la política de contractacions

L'avaria de dilluns passat a Mont-roig continua afectat el trànsit del sud de la xarxa ferroviària de rodalies

 

  / JAUME SELLART

1
Es llegeix en minuts

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat que la Generalitat obrirà expedients sancionadors a Adif, l’administrador de les infraestructures ferroviàries, i Renfe per la «gestió inadequada» de la xarxa ferroviària catalana. Els maquinistes de Renfe estan convocats diumenge a la segona de les quatre jornades de vaga previstes per a aquests dies, en protesta per la política de contractació de la companyia. Rull ha qualificat de «negligents» les actuacions d’Adif i Renfe davant d’incidents com el que va tenir lloc dilluns passat a Mont-roig del Camp i que, ara per ara, continua afectant tot el trànsit sud de la xarxa de rodalies. 

Aquesta avaria va inutilitzar els sistemes de gestió de trànsit, comunicacions, senyalització i instal·lacions de seguretat. Com que es tracta d’un tram de via única, ha afectat la línia de rodalies R-16 (Barcelona-Tortosa) i tot el corredor del Mediterrani, sense que hi hagi cap previsió de quan es restablirà la normalitat, malgrat la gravetat. «Nosaltres som els titulars del servei i quan hi ha una gestió inadequada, hem de ser capaços d’anar per la via judicial», va explicar Rull, que va atribuir l’incident de dilluns a un «problema de desinversió».

Notícies relacionades

FINS A CINC HORES DE RETARD

L’avaria de Mont-roig del Camp segueix provocant endarreriments de fins a cinc hores en les circulacions que donen servei tant al Camp de Tarragona com a les Terres de l’Ebre. Això, segons Rull, és conseqüència de l’existència d’«una xarxa mal mantinguda i sotmesa a uns nivells de desinversió alarmants». «No pot ser que en el tram més congestionat del sistema ferroviari català amb via única, per on circulen mercaderies, l’Euromed, els Talgo i els regionals, no hi hagi garanties davant d’un incident com aquest», ha denunciat el conseller. Rull també ha qualificat d’«inacceptables» els nivells de puntualitat ordinaris (sense incidents) de la zona, que estan per sota del 30%. Per tot això, ha demanat a Adif «un calendari clar i cert de quan es resoldrà». I ha recordat que dels 306 milions d’euros d’inversió previstos entre el 2014 i el 2016 només han entrat en servei el 2%, i que tan sols s’han executat el 25% de les inversions que Adif tenia previstes a Catalunya per al 2015 i el 5% de les de Renfe.