Registrat un terratrèmol de 3,6 graus a prop de Banyoles

El sisme no ha causat danys materials encara que ha sigut percebut per nombrosos veïns

terratremol

terratremol

1
Es llegeix en minuts

La comarca del Pla de l’Estany ha registrat a les 8.57 hores d'aquest divendres un terratrèmol de magnitud 3,6, amb l'epicentre situat a prop del nucli d'Orfes (a 10 quilòmetres de Banyoles), que ha sigut àmpliament percebut per la població, encara que no ha causat danys. El sisme ha anat precedit d'un altre moviment de magnitud 2,6, que només ha sigut detectat per la xarxa sísmica de Catalunya, sense que els veïns l'arribessin a notar.

El cap de sismologia de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Xavier Goula, ha explicat que el moviment "s'ha notat fins i tot al Maresme i que és possible que hagi sigut percebut a Barcelona, en alguns edificis alts assentats sobre un terra tou", ja que aquesta mena de superfície amplifica el moviment.

PETITES RÈPLIQUES

El sismòleg ha precisat que després del terratrèmol de magnitud 3,6 s'han registrat rèpliques molt petites, que es produeixen sempre al mateix lloc en què s'ha produït el sisme més fort. També ha explicat que no es pot descartar que les pròximes hores es pugui produir una rèplica més intensa a la mateixa zona.

L'institut ha recordat que davant un terratrèmol important cal refugiar-se a sota d'una taula sòlida o a l'angle d'una paret si s'està a casa i no sortir a l'exterior, i allunyar-se dels edificis o entrar en un portal si s'està al carrer.

L'última tardor, altres sismes van afectar la zona de l'Empordà. El 19 de novembre es va registrar un terratrèmol de 2,7 graus al golf de Roses, amb una rèplica posterior d'1,7 graus.

NOMBROSOS PRECEDENTS

Notícies relacionades

Dies abans, un altre sisme de 3,1 graus es va poder notar a la Cerdanya i el Ripollès. I el 29 d'octubre es va registrar un sisme de 4,3 graus que va ser clarament percebut per la població, tant a les comarques de Girona com a les de Barcelona. En aquesta ocasió, el terratrèmol va ser cap a les 01.30 hores de la matinada i va anar seguit de mitja dotzena de rèpliques.

Un mes abans, el 28 de setembre, hi va haver un altre sisme de 3 graus davant de la costa de Roses i Llançà. El 112 va rebre una quinzena de trucades de veïns del Port de la Selva, Roses, Cadaqués, Llançà, Colera i Palau-saverdera.