Salut no detecta nous casos d'enterovirus des de divendres

Tots els nens hospitalitzats pel brot neurològic es troben estables o evolucionen favorablement

icoy34012377  dilluns  23 mai 2016 19 36  foto  acn   marc ferr160523194658

icoy34012377 dilluns 23 mai 2016 19 36 foto acn marc ferr160523194658

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

El Departament de Salut de la Generalitat no ha detectat durant el passat cap de setmana nous casos de nens amb afectacions neurològiques derivades d'enterovirus i tots els ingressats milloren o es troben en situació estable, segons ha informat Josep Maria Argimon, cap del Servei Català de la Salut (CatSalut).

Argimon, acompanyat del cap del Servei de Pediatria de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, Carlos Rodrigo, ha reconegut que es tracta d'una "bona notícia", però ha assegurat que s'ha de ser "prudent" a l'hora de pensar que l'episodi s'està acabant. Aquesta tarda s'ha celebrat a la seu de Salut (amb una política informativa sobre aquest cas que ha rebut nombroses crítiques i portarà el conseller, Antoni Comín, a explicar-se davant el Parlament) una reunió de la taula de seguiment sobre la malaltia.

El nombre d'afectats pel brot segueix sent de 60, pràcticament tots nens menors de 6 anys. Del total, 21 continuen ingressats, vuit menys que divendres passat, i quatre es troben a l'UCI "amb evolució favorable", segons el subdirector del CatSalut. "Un d'ells serà donat d'alta ben aviat", ha confiat Rodrigo.

EL CAS MÉS GREU

El cas més greu ha causat una tetraplegia en una nena, que va ser ingressada fa quatre setmanes a l'Institut Guttmann de Badalona, però Argimon i Rodrigo reiteren que no ha de ser inclosa en l'actual brot. "Són dos processos diferents", han afegit.

En aquest sentit, Salut recorda que els enterovirus són un tipus de virus que circulen àmpliament entre la població i que majoritàriament només produeixen quadros lleus (febre, erupcions cutànies o quadro respiratori) o fins i tot són asimptomàtics.

Argimon i Rodrigo han assegurat també que molt probablement s'han registrat casos similars en altres comunitats autònomes, però que no han pogut ser classificats com a tals per falta d'anàlisi. "Determinar el tipus de virus és una tasca laboriosa que no es fa d'un dia per l'altre", han afegit. "Al tenir coneixement de la nostra situació -ha explicat el subdirector del CatSalut-, molts hospitals espanyols han començat a pensar que ells han tingut casos similars i s'han posat en contacte amb nosaltres per a repetir el protocol". La Societat Espanyola d'Infectologia Pediàtrica ha demanat al doctor Rodrigo que distribueixi una nota informativa.

ALLAU DE VISITES A URGÈNCIES

Notícies relacionades

A causa de l'alarma generada, els serveis hospitalaris van detectar el cap de setmana passat un augment de les urgències pediàtriques d'entre el 30% i el 50%, encara que cap nen va ser confirmat com a afectat per enterovirus. Entre dijous i aquest matí, a més, s'han rebut al servei 061 CatSalut Respon més de 700 trucades telefòniques de famílies que demanaven informació.

Els nens donats d'alta no han de ser mantinguts en aïllament, ha acabat dient Rodrigo: "Han d'estar a casa fins que es trobin bé, com en moltes altres malalties, i després anar al col·legi sense problemes".

Recomanacions d'higiene

La Conselleria de Salut recomana fer vida normal a tots els nens i només deixar d'anar al col·legi en cas de febre. Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria. Per tant, s'aconsella reforçar mesures higièniques que ja són molt habituals a les escoles i a casa, com rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d'anar al lavabo i canviar bolquers, i tapar-se la boca i el nas amb un mocador d'un sol ús en cas d'esternut (o bé amb la part interna del colze però mai amb les mans, ja que és la via de contagi de virus a altres persones).