MESURES SANITÀRIES

La Generalitat reforça ara la taula de seguiment de l'enterovirus

El conseller de Salut compareixerà al Parlament per informar dels 60 casos detectats a Catalunya

Els responsables mèdics estudiaran la possibilitat que el brot s'hagi estès a altres comunitats autònomes

fcasals32744461 barcelona 11 02 2016  sociedad   comparecencia del160211140622

fcasals32744461 barcelona 11 02 2016 sociedad comparecencia del160211140622

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

La Conselleria de Salut va informar ahir en un comunicat que reforçarà ara la taula de seguiment que es va crear dies enrere per estudiar els casos d’enterovirus amb afectació neurològica. Antoni Comín, conseller de Salut, va explicar que avui, dilluns, s’actualitzarà el nombre i l’estat dels casos. També s’analitzarà la possibilitat de l’existència de més casos d’enterovirus en altres comunitats autònomes i l’ajuda que les institucions catalanes els puguin prestar. «Comptem amb grans professionals, especialment a la Vall d’Hebron, que van tenir la intuïció que podíem trobar-nos amb aquesta situació, van extremar l’alerta i van identificar els casos que hi havia. Per tant, hem sigut actius i ens hem pogut anticipar», va assegurar Comín en una entrevista a RAC-1, on va anunciar que compareixerà al Parlament els pròxims dies «a petició pròpia» per informar sobre l’escenari actual i la gestió sanitària de l’enterovirus detectat en 60 menors.

«Sóc el primer interessat a comparèixer», va assegurar Comín, en resposta a la petició que va fer dissabte el PSC reclamant la seva compareixença davant «l’alarma social creada». Pel que fa al balanç d’afectats, el conseller va indicar que la situació és «idèntica» a la de divendres passat. Així, actualment hi ha 29 menors hospitalitzats per enterovirus amb afectació neurològica a diferents hospitals de Catalunya, quatre dels quals són a la Unitat de Cures Intensives. «La gran majoria dels afectats evolucionen favorablement», va assenyalar Comín. 

 

MÉS MESURES

Notícies relacionades

Salut recomana fer vida normal i portar els nens i les nenes a l’escola i a les guarderies. «Únicament en cas que hi hagi febre no hi han d’anar, com ja s’aconsella sempre». 

Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal oral i respiratòria. Per tant, es recomana reforçar les mesures higièniques que ja són habituals a les escoles i a casa, com rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o amb solucions alcohòliques, especialment després d’haver anat al lavabo i haver canviat bolquers; tapar-se la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús en cas d’esternut, o bé amb la part interna del colze, però en cap cas es recomana fer-ho amb les mans, ja que és la via de contagi del virus. 

Somnolència molt marcada i febre

Segons la Conselleria de Salut, cal portar els menors al pediatre quan presentin alguns dels símptomes que s'associen a l'afectació neurològica en el context de la infecció: tremolors, sacsejades, debilitat, dificultat per empassarar o somnolència molt marcada, generalment acompanyat de febre. Davant qualsevol dubte, s'aconsella trucar al telèfon 061 CatSalut Respon, actiu les 24 hores dels 365 dies de l'any. També es pot trobar més informació a Canal Salut, que conté diversos recursos davant una urgència mèdica. Podeu anar al vostre Centre d'Atenció Primària (CAP) i, fora del seu horari habitual, a un Centre d'Atenció Continuada, que estan en funcionament durant més hores.