INVESTIGACIÓ OBERTA

'Hackers' filtren dades personals de milers de Mossos d'Esquadra

Els pirates informàtics han accedit al sistema del sindicat policial SME

El director general Albert Batlle calcula que uns 5.000, dels 18.000 agents que formen el cos, podrien estar afectats

mossos11

mossos11

3
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Uns pirates informàtics han llançat un atac aquesta matinada contra el Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME). Els 'hackers' han tingut accés a la base de dades de l'entitat i han filtrat dades personals de tots els agents del cos català afiliats a aquest sindicat. També han agafat el control del compte oficial de Twitter d'aquest sindicat i de la seva pàgina web. 

Poc abans d'ahir a mitjanit, el compte de l'SME va publicar un tuit amb aquest missatge: “Mossos en vaga. Estem cansats de servir els poderosos i de lluitar contra el poble”. En el següent tuit, pocs minuts després, anunciaven la “refundació” de l'SME. En aquest segon, s'adjuntava un link que conduïa directament a la seva pàgina principal en què apareixia un manifest penjat pels 'hackers'.

El més greu de l'assumpte, no obstant, arribava a continuació. Un tercer tuit adjuntava un arxiu en el qual es poden llegir dades personals de tots els agents afiliats a aquest sindicat, gairebé 5.000. La informació airejada inclou noms i cognoms, número de DNI i de membre del cos, compte bancari, telèfon personal o adreça de casa seva. 

Els 'hackers' han aprofitat també per penjar missatges ideològics sobre les forces de seguretat i per il·lustrar el compte de Twitter del sindicat amb fotografies de Juan Andrés Benítez, l'empresari que va morir al Raval el 2013 durant una reducció policial, d'Ester Quintana, la dona que va perdre un ull per l'impacte de la bala de goma disparada per un mosso, o de 'Ciutat Morta', un documental que aborda un suposat cas de tortures policials per part d'agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB). 

INVESTIGACIÓ EN MARXA

La Unitat de Delictes Informàtics dels Mossos s'ha activat per repel·lir l'atac informàtic i ha aconseguit neutralitzar-lo cap a les cinc de la matinada. Així doncs, les dades personals dels agents han estat exposats durant 4 o 5 hores. Els policies catalans ja han obert una investigació per descobrir els autors de la filtració. El compte de Twitter '@gammagrouppr' ha anunciat que al llarg d'aquest dimecres donarà una "explicació" sobre el que ha passat.

La policia catalana ja ha obert una investigació per aclarir aquest incident. El conseller' d'Interior, Jordi Jané, ha lamentat a RAC1 l'atemptat contra "el dret a la privacitat" dels policies i el director general dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, ha assegurat a Catalunya Ràdio que s'han pres totes les mesures al seu abast per respondre a aquest pirateig. 

L'SME DENUNCIA UN ATAC "INTENCIONADÍSSIM" 

El secretari general de l'SME, Toni Castejón, ha reconegut a aquest diari que el que més els "dol" és que informació personal de policies s'hagi pogut filtrar en el context de nivell 4 sobre 5 en l'escala que mesura l'amenaça terrorista gihadista. "Ens fastigueja moltíssim", ha reiterat. Des del "minut 1", ha detallat Castejón, el cos dels Mossos es va posar en contacte amb el sindicat i han estat treballant "colze a colze" per poder contenir la situació. Per això ha volgut "agrair públicament" el suport rebut per part de la direcció general de la policia catalana. 

El sindicat afectat  alerta del risc que suposa filtrar informació sensible "en un context d'amenaça terrorista" 

"Estem practicant una comprovació gairebé manual de tot el que ha passat perquè el primer que hem fet es aturar tots els servidors", ha explicat. Així que la investigació aconsegueixi identificar els responsables d'aquest atac, Castejón ha avançat que el sindicat es personarà com a acusació particular contra tots ells. Ha sigut un atac "intencionadíssim" que anava dirigit a aquest sindicat en concret. 

ATAC "GRAVÍSSIM"

Notícies relacionades

El vicedegà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, Josep Lluís Micó, ha remarcat que es tracta d'un atac "gravíssim". Ciberatacs que han airejat intimitats com "les infidelitats d'Ashley Madison" o fotografies de "famoses despullades" no revestien la magnitud d'aquesta filtració perquè ara es difonen dades de més de 5.000 funcionaris de la Generalitat "especialment sensibles" per la seva condició de policies.

Casos com aquest "obliguen a prendre consciència que és necessari extremar la precaució" sobre la "vida digital" de cada persona i de la "gestió" que es fa de la informació, remarca Micó. Pel director de l'esCERT de la UPC, el catedràtic Manel Medina, "caldria preguntar-se si no s'ha d'exigir a webs privades que contenen dades confidencials de funcionaris públics el mateix nivell de seguretat que tenen les webs públiques".