EXPEDICIÓ FRANCO-EQUATORIANA

El Chimborazo de l'Equador li disputa un rècord a l'Everest

Un nou mesurament confirma que el volcà és, amb els seus 6.288 metres, el punt més allunyat del centre de la Terra

chimborazo

chimborazo

2
Es llegeix en minuts

L'Everest és la muntanya més alta del món. Té una altura de 8.848 metres sobre el nivell del mar. Però si aquest mesurament es fa des del centre de la Terra, el gegant llavors és el volcà Chimborazo, a l'Equador. Un nou mesurament fet mitjançant GPS per una expedició franco-equatoriana acaba de confirmar ara que el Chimborazo és, amb els seus 6.384 quilòmetres, el punt més allunyat del centre de la Terra, 2.000 metres per sobre de l'Everest (6.382 quilòmetres). Mesurat sobre el nivell del mar, el pic equatorià té una altura de 6.263 metres, 2.585 metres menys que la muntanya del Nepal.

"Hem pogut determinar que la distància entre el cim del Chimborazo i el centre de la Terra és de 6.384.415,98 metres, cosa que el converteix en el punt més allunyat del centre de la Terra", ha subratllat Jean-Mathieu Nocquet, investigador de l'Institut Francès d'Investigació per al Desenvolupament (IRD), que ha participat en aquesta missió juntament amb investigadors equatorians. El director de l'IRD a l'Equador, Olivier Dangles, confirmava el rècord via Twitter després d'una presentació feta aquest dimecres a la seu de l'Institut Geogràfic Militar (IGM) de l'Equador.

El nou mesurament, amb una variació de +/- 3 centímetres, ha permès descobrir que el Chimborazo té una altura respecte al nivell del mar (6.263 metres) cinc metres inferior al que l'Institut Geofísic de l'Escola Politècnica Nacional (IG-EPN) de l'Equador havia calculat (6.268), ha destacat 'El Comercio'

Un vídeo compara en 3-D les diferències entre el Chimborazo i l'Everest.

A l'hora de considerar el Chimborazo com a punt més allunyat del centre de la Terra, s'ha de tenir en compte que la diferència entre el volcà i l'Everest es deu a les diferències del diàmetre del planeta en aquestes dues localitzacions continentals. "Sabem que els punts que queden a prop de la línia equatorial estan més allunyats del centre de la Terra, però faltava un valor: conèixer el radi màxim de la Terra, és a dir, la distància més gran que pot tenir un punt a la superfície de la Terra respecte al centre del planeta", ha explicat Nocquet.

COL·LABORACIÓ FRANCO-EQUATORIANA

Notícies relacionades

Aquesta missió franco-equatoriana, duta a terme el febrer passat, pretenia a més commemorar el 280è aniversari de la primera missió geodèsica de França i els 25 anys de col·laboració franco-equatoriana en aquest tipus d'investigacions. Així, el 5 de febrer, científics de l'IRD, de l'IG-EPN i de l'IGM van clavar sobre el cim del Chimborazo el GPS que els va permetre calcular l'altura del volcà.

La Primera Missió Geodèsica francesa a l'Equador va tenir lloc el 1736 amb la intenció de mesurar un arc meridià a nivell de l'equador de la Terra. A principis del XX, una segona missió va servir per confirmar aquests mesuraments. Mesurar ara el Chimborazo, ha subratllat Noquet, era "fer un homenatge als primers científics que van fer aquests càlculs".