Una parella reuneix centenars de persones a BCN per clamar pels drets dels refugiats

La Patricia i el Jordi han mogut la convocatòria per les xarxes socials

Centenars de persones protesten contra la gestió de la crisi dels refugiats, aquesta tarda. / JOSEP GARCIA / ANA C. BAIG

2
Es llegeix en minuts
MARÍA GARCÍA / BARCELONA

El 'Crit pels refugiats' ha convocat centenars de persones a la plaça de Catalunya per clamar pels drets dels refugiats i per dir que la gestió de la crisi humanitària per part de la Unió Europea i l'Estat espanyol no els representa. Sense organitzacions al darrere, la parella formada per Patricia Martorell i Jordi Tur ha aconseguit reunir una gran quantitat de gent que ha materialitzat el lema 'S'ha de fer soroll fins a obrir les fronteres'. 

La idea va sorgir a Girona, el dia de Sant Josep. Parlant sobre el tema, van pensar que havien de fer alguna cosa, que sempre es queixaven dels polítics i que era el moment d'actuar. Així que se'ls va acudir fer un esdeveniment a Facebook. En 24 hores hi estaven apuntades més de 500 persones. El dia 30 a última hora ja passaven de 4.000. "Ens pensàvem que seríem els 15 de la família prenent-nos una cervesa i ens vam veure amb gent de tot Espanya donant-nos les gràcies", explica Tur. D'una idea familiar han passat a situar-se enmig de la plaça amb unes mil persones al voltant.

ACCIÓ

El crit no pretenia ser de protesta, sinó d'acció. Un crit per contrarestar el que consideren una gestió irresponsable, insolidària i il·legal. “Hi ha gent que ara mateix s'està morint a l'Egeu, per més que xiulem els governants europeus no canviarà res, ni tan sols han preguntat a la ciutadania què volem fer”, diu Tur, fent una comparació amb el debat sobre el referèndum de Catalunya. Però no han faltat ni els xiulets, ni tampoc les cassoles, les pancartes ni els crits per fer-se veure i sentir. També hi ha hagut molts globus blancs.

Notícies relacionades

La concentració vol deixar la porta a diferents propostes, com posar en contacte persones d'aquí amb refugiats perquè puguin venir. Amb un megàfon han llegit una carta adreçada a un refugiat, que li entregarà després en persona algun dels molts voluntaris que estan anant a Grècia. "Els hi direm que tenen una casa, perquè on en caben quatre en caben set o vuit”, assegura Tur. “Si els governs no fan res hem de solucionar-ho nosaltres”, matisa. 

La seva família està molt conscienciada després de veure el reportatge de Proactiva. “Els vam demanar als nostres fills --de 12 anys­-- que donessin als refugiats alguna cosa que fos important per a ells. La meva filla va donar el seu peluix de dormir i el meu fill el rellotge que porta sempre”, explica. També estan donant voltes a una possible acció popular per denunciar la Unió Europa a Brussel·les. Perquè consideren que, si aquest esdeveniment va tenir aquest èxit, ha sigut perquè la gent vol solucions de debò.