SINGLADURA ESPACIAL

S'enlaira la missió ExoMars 2016, el projecte europeu i rus per explorar el planeta vermell

A partir de l'octubre, els dos elements de què consta la missió exploraran si existeixen signes de vida a Mart

 

  / REUTERS / SHAMIL ZHUMATOV

1
Es llegeix en minuts
MARC MARGINEDAS / MOSCOU

"Estem camí de Mart. Excel·lent".

Aquestes han sigut les primeres paraules pronunciades pel director general de l'Agència Espacial Europea (ESA), Jan Woerner, recollides per Efe, quan a les 9.31 hores GMT s'ha enlairat el coet Proton que portava el satèl·lit TGO (Trace Gaz Orbitier o Rastrejador de Gas en Òrbita) i l'aterrador Schiaparrelli, els dos elements de què consta la missió ExoMars 2016ExoMars 2016, l'ambiciós programa científic que a partir de l'octubre estudiarà si existeixen signes i condicions de vida al planeta vermell. La missió acoblada haurà de recórrer 496 milions de quilòmetres abans de separar-se i començar l'exploració.

El primer desafiament a què s'enfronten l'agència espacial russa Roscosmos i l'Agència Espacial Europea (ESA), patrocinadores del projecte, es produirà aproximadament d'aquí nou hores, quan la nau es desprengui dels seus últims propulsors i el centre de comandament pugui confirmar que es troba en ruta cap al planeta vermell.

AMBICIÓS PROJECTE RUSSOEUROPEU

ExoMars 2016 és un ambiciós projecte russoeuropeu amb què es pretén determinar si en el present o en el passat Mart va tenir alguna forma de vida. El 2004 hi va ser detectada la presència de metà en un gas vinculat a la Terra a processos biològics. El satèl·lit TGO entrarà en òrbita quan s'hagi desensamblat de l'aterrador Schiaparrelli a la recerca de rastres de metà i altres gasos originats per possibles processos biològics en l'atmosfera marciana. 

L'aterrador Schiarapelli, que pesa al voltant de 600 quilos, té com a missió assajar tècniques d'aterratge a Mart, sobretot de cara a una possible missió tripulada. Té la mida d'un petit cotxe i està previst que 'aterri' sobre la regió de Meridiani Planum, i es mantingui en funcionament durant vuit dies, el màxim permès per les seves bateries. El 2018 hi haurà una nova missió ExoMars.

Notícies relacionades

L'exploració de Mart ha fet un gran salt endavant des de començaments de segle. Els EUA, Europa i Rússia han aprofundit en el coneixement del planeta veí, i es calcula que el 2030-2040 podrien enviar missions tripulades. En l'actualitat, es porten a terme experiments sobre llargues permanències a l'Estació Espacial Internacional per discernir possibles canvis físics, psicològics i fins i tot genètics causats en l'ésser humà per la ingravidesa i l'aïllament.

  

Temes:

Rússia Mart