Una mestra palestina guanya el 'Nobel' dels professors

Hanan al-Hroub va ser guardonada pel seu inspìrador sistema d'ensenyament, basat en el joc

lpedragosa33161773 palestinian primary school teacher hanan al hroub 160313212057

lpedragosa33161773 palestinian primary school teacher hanan al hroub 160313212057 / Kamran Jebreili

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / DUBAI

Una mestra que predica la no-violència i que ensenya els nens a través del joc, la palestina Hanan al-Hroub, ha resultat guanyadora de la segona edició del Global Teacher Prize, el premi considerat com el ‘Nobel’ dels professors. La gala va tenir lloc a Dubai i l'anunci del guanyador va anar a càrrec del papa Francesc, que va subratllar la importància d'ensenyar jugant, i la rellevància del mètode de la premiada, en aquests termes: “Un nen té dret a jugar i part de l'educació és ensenyar a jugar els nois, perquè un aprèn a ser social en el joc, un aprèn l'alegria de la vida”. Al-Hroub succeeix al podi la pedagoga nord-americana Nancie Atwell, primera guardonada amb aquest premi.

EXPERIÈNCIA AMB LA VIOLÈNCIA

Notícies relacionades

La professora palestina va créixer en un camp de refugiats i sempre ha estat en contacte amb la violència: els seus fills van patir un trauma psicològic al presenciar un dia un tiroteig camí de l'escola. Per això el primer lema que assenyala els camins del seu ofici és aquest: 'No a la violència'. “Els nostres nens han de viure en pau, per això hi ha d'haver pau a l'aula”, ha dit en repetides ocasions. Però és sobretot el segon lema el que li ha valgut el premi: Juguem i aprenem; que va començar com a consigna, sí, però que aviat es va convertir en un sistema d'ensenyament, en un llibre i en font d'inspiració per als seus col·legues palestins. El detonant va ser la constatació que a la majoria dels seus alumnes els costava llegir un llibre. Ara se sent orgullosa que el 85% dels seus estudiants ho puguin fer. Al-Hroub treballa a l'escola primària de Samiha Jalil a la ciutat palestina d'Al Bireh, a prop de Ramal·la.

“Estic orgullosa de ser una professora i dona palestina i d'estar aquí –va dir, al rebre el premi, dotat amb un milió de dòlars–. Accepto el guardó com una victòria per a tots els professors en general i per als professors palestins en particular”. I va afegir: “Com a professors podem donar una moral i uns valors a la gent jove per assegurar un món més just, més bell i més lliure”.