Les víctimes d'abusos als Maristes demanen ajuda als poders públics

Sol·liciten la imprescribilitat del delicte de pederàstia, una comissió parlamentària i una campanya de sensibilització

 

  / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Manuel Barbero, el pare del primer noi que va denunciar per abusos sexuals l’exprofessor de gimnàstica dels Maristes de Sants-les Corts Joaquim Benítez, va demanar ajuda ahir formalment als diputats del Parlament, als consellers del Govern i als regidors de l’Ajuntament de Barcelona. 

    Ha escrit una carta per a cadascun d’aquests càrrecs públics i l’ha dipositat personalment a les tres institucions. Ha començat pel consistori i ha acabat pel Palau de la Generalitat.

    En la missiva, inclou detalls sobre quin tipus d’abusos sexuals va patir el seu fill, quines conseqüències van tenir sobre ell i la seva família i com va reunir la valentia per trencar un silenci que l’estava «enfonsant». Però també denuncia l’abandonament que va patir per part del col·legi dels Maristes i demana respostes a les tres institucions públiques.

    Tant als diputats i consellers com als regidors de Barcelona, els exigeix «una condemna» sense pal·liatius de tots els abusos sexuals que estan denunciant, a poc a poc, nombrosos exalumnes dels Maristes. Un moviment que ha de servir, indica en la missiva, per deixar clar que els poders públics estan «al costat de les víctimes». En la carta, a més, sol·licita tres coses concretes i ambicioses. La primera és la creació d’una comissió, «parlamentària o municipal», que reuneixi totes les veus acreditades en la matèria «per revisar o crear des de zero» els protocols existents per prevenir i denunciar aquests abusos.

    La segona pretén impulsar des de les institucions catalanes una petició oficial al Govern central perquè modifiqui el Codi Penal i impedeixi que els delictes sexuals prescriguin. L’escàndol de pederàstia d’aquesta escola està demostrant que, quan moltes víctimes estan preparades emocionalment per denunciar els abusos soferts, legalment ja és massa tard per condemnar els pederastes.

    La tercera petició de Barbero, que ha fet a títol personal «però defensant uns interessos que són comuns als de la resta de les víctimes», és una campanya de sensibilització sobre aquesta plaga social que comenci a les mateixes escoles. 

Notícies relacionades

AL JUTJAT / La maquinària judicial, per una altra part, segueix funcionant. Les denúncies contra Benítez van arribant al jutjat que investiga l’exprofessor de gimnàstica, que de moment ha reconegut que va abusar, almenys, d’un dels seus alumnes. El magistrat té en poder seu 17 denúncies presentades per les suposades víctimes de l’exdocent, que està en llibertat provisional. Els Mossos estan pendents d’enviar al jutjat més denúncies.

    No obstant, les fonts jurídiques consultades consideren que a Benítez no se’l podrà acusar, finalment, de tots els fets denunciats, ja que molts estan prescrits. Aquesta és la tasca que haurà de fer ben aviat el jutge Miguel Ángel Tabarés Cabezón, que s’encarrega d’instruir el procés judicial. Les reformes del Codi Penal en els últims anys dificulten bastant aquesta tasca, ja que s’ha de tenir en compte la pena que s’aplicava en el moment en què es van produir els fets i, per tant, si aquests han prescrit no es poden perseguir penalment.