Quatre estudiants construeixen el primer braç biònic en 3D a Espanya

El petit Unai, de 9 anys, rep la pròtesi fabricada en un col·legi d'Errenteria

Unai Blanco Martínez agafa una ampolla d’aigua amb la seva nova pròtesi biònica. / EFE / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts

Somni complert. Unai és un nen de 9 anys que va néixer sense braç esquerre i que des de petit portava una pròtesi ortopèdica que gairebé no utilitzava perquè li resultava "molt pesada". Un dia va veure amb la seva família a la televisió que als Estats Units fabricaven implants biònics més lleugers fets amb una impressora 3D.

A la seva mare, Mónica Martínez, un amic li va recomanar que contactés amb el centre de Formació Professional de Don Bosco a ErrenteriaGuipúscoa.  Allà, un grup de quatre estudiants d'electrònica de primer i segon curs dirigits pel professor Carlos Lizarbe han aconseguit desenvolupar un projecte pioner a Espanya.

SENSE COST PER A LA FAMÍLIA

La fabricació va ser una mica més complicada de l'habitual perquè es va haver de construir l'extremitat completa, però pocs mesos després Unai rebia la pròtesi somiada. Ell mateix en va triar els colors i a més no va haver de pagar res perquè formava part d'un projecte solidari. Un implant biònic arriba a costar uns 6.000 euros però aquest, per ser en 3D, val uns 10 euros.  

Notícies relacionades

Aquest nen d'Arteixo, a la Corunya, s'ha convertit en el primer espanyol que rep un braç ortopèdic dins del programa promogut per la xarxa de filantropia internacional Enabling the Future, amb base als Estats Units, que té per objectiu facilitar l'accés a aquests dispositius de baix cost a totes les persones que els necessitin. Els enginyers dissenyen pròtesis i publiquen a internet com fabricar-les amb una impressora 3D.

El mateix equip d'estudiants bascos acaba de fer una altra pròtesi per a un nen de Saragossa de tres anys.