EL JUDICI DE LA TRAGÈDIA DE HALLOWEEN

L'adéu de Katia al Madrid Arena: "No puc més, digue-li al meu pare que l'estimo"

Els esgarrifosos testimonis de les joves que van sobreviure l'allau confirmen el descontrol de la sala

"Em moro ara mateix, no puc respirar, ningú m'ajuda", recorda que va pensar una altra jove atrapada

GRA143 MADRID,9/2/2016.- La Audiencia Provincial reanuda el juicio por la tragedia del Madrid Arena con las comparecencias de los familiares de las victimas que serán los primeros testigos en declarar en la vista oral. En la foto,Isabel de la Fuente,c, madre de Cristina Arce, fallecida junto con otras cuatro jóvenes, su hermana y su padre a su llegada a la sede de la Audiencia.Los tres familiares de las víctimas del Madrid Arena han señalado hoy en el juicio que tres años después de la tragedia aun siguen bajo tratamiento psicológico, y han reclamado las indemnizaciones que pide la Fiscalía que oscilan entre los 173.990 para los padres y 164.500 euros para los hermanos.EFE/Chema Moya

GRA143 MADRID,9/2/2016.- La Audiencia Provincial reanuda el juicio por la tragedia del Madrid Arena con las comparecencias de los familiares de las victimas que serán los primeros testigos en declarar en la vista oral. En la foto,Isabel de la Fuente,c, madre de Cristina Arce, fallecida junto con otras cuatro jóvenes, su hermana y su padre a su llegada a la sede de la Audiencia.Los tres familiares de las víctimas del Madrid Arena han señalado hoy en el juicio que tres años después de la tragedia aun siguen bajo tratamiento psicológico, y han reclamado las indemnizaciones que pide la Fiscalía que oscilan entre los 173.990 para los padres y 164.500 euros para los hermanos.EFE/Chema Moya / CHEMA MOYA (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Esgarrifós matí de testimonis en el judici per la tragèdia del Madrid-Arena. Diversos dels supervivents de l'allau mortal han explicat l'horror que va suposar per a ells i per a les víctimes mortals aquella nit de Halloween. “No puc més, no puc més, digue-li al meu pare que l'estimo vull”, ha recordat Amor López que li va dir una de les noies mortes, Katia Esteban, quan totes dues estaven en el tap humà que es va formar en un dels vomitoris.

Igual que Katia, Amor López tenia 17 anys en el moment de la tragèdia. No coneixia de res la noia morta però estava darrere seu i va poder sentir les seves últimes paraules. “Després va deixar de parlar i de respirar”, ha explicat enmig d'un silenci que es podia tallar. Els dies posteriors va identificar Katia a través de les imatges difoses pels mitjans de comunicació.

El seu relat de com va aconseguir sobreviure dóna idea del caos que es va apoderar de la sala durant un temps que ella no sap precisar però que se li va fer “etern”. “Els meus peus no tocaven el terra i no sé com ens hi vam veure encaixats. Es que sona molt malament, però per intentar sortir amb vida vaig haver de trepitjar tres o quatre persones. Al final, els meus amics van veure que m'estava morint i van treure força de no sé on i em van fer sortir”, ha explicat.

MASSIFICACIÓ

Com la resta de testimonis, Amor ha explicat que no va passar cap control, ni registre, sinó que només li van demanar l'entrada en els torns. Va entrar amb una garrafa de cinc litres a la mà i dues ampolletes amagades als pantalons.

"Hi havia molta gent passant. Tot eren massificacions, tot el que hi havia al voltant del Madrid Arena era una barbaritat", ha afegit. Ja a dins es va dirigir a la pista. "Tot eren empentes, no es podia caminar, no es podia gairebé ni respirar en tot el recinte", ha apuntat.

Una altra testimoni, Belén Sastre, que tenia 16 anys, ha explicat com es va quedar atrapada al costat d'uan de les víctimes, Belén Langdon, que era amiga seva. "Estàvem agafades de la mà fins que va arribar un moment que vaig dir, si m'he de morir aquí em moro", ha recordat.

Amb les seves amigues, totes menors d'edat, la jove havia comprat l'entrada a un relacions públiques per 30 euros una setmana abans de la festa, encara que després els "van dir que es podia passar amb molta facilitat perquè no hi havia cap tipus de seguretat". De fet, ha explicat que tampoc va passar "cap control" ni "cap registre".

I tampoc van passar l'entrada pel lector ni els van demanar a cap el DNI quan, ha recordat, totes eren menors d'edat.

PORTA TANCADA

Es va veure implicada en l'allau quan, coincidint amb el començament de l'espectacle de Steve Aoki a les 03.30, va tractar d'entrar a la pista per creuar-la i anar al bany amb la seva amiga Belén per un vomitori, però la porta es va tancar. Aleshores es van dirigir a l'altre vomitori, que va resultar mortal. "Allà anava tothom quan volia entrar i nosaltres sortir, ens van començar a empènyer i és quan Belén i jo vam ser les primeres de caure". 

Van ser els minuts més dramàtics. "Vam caure de la mà les dues per terra, li vaig dir aixequem-nos, però estàvem panxa enlaire. De sobte ens va començar a caure gent, va ser tan ràpid que no et dóna temps de reaccionar, ens va començar a caure moltíssima gent a sobre, no veia res, estàvem agafades de la mà al terra i tenia el braç completament torçat. No sentia les cames per tota la gent que tenia a sobre", ha explicat.

Notícies relacionades

Però el pitjor encara havia d'arribar, doncs en un moment donat la jove ha reconegut que va arribar a veure's morta. "Ella (la seva amiga) cridava 'em moro, no puc respirar'. I jo em vaig dir, 'em moro ara mateix, no puc respirar, ningú m'ajuda', era horrorós. Va arribar un moment que vaig dir 'si m'he de morir aquí, em moro'. Em vaig posar a resar i em vaig quedar inconscient", fins que, com ella ha dit, "va reviure".

"És com quan surts de la piscina i estàs sense respirar moltíssim temps. No entenia res del que havia passat, tothom cridava i plorava", ha explicat. Ningú la va ajudar després, ha afegit.

Temes:

Madrid Arena